ECONOMIC

Zeci de percheziţii, într-un dosar de evaziune fiscal cu prejudiciu de 50 de milioane de lei

O acţiune de amploare s-a desfăşurat marţi, 24 mai, când polițiștii de investigare a fraudelor Ilfov au depistat 48 de persoane, bănuite de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Aceasta, după efectuare a 82 de percheziții pe raza județului Ilfov, a municipiului București și altor 10 județe. Acestea sunt  Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, Brăila, Arad, Dolj, Sibiu, Constanța, Mehedinți, Hunedoara și Prahova.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014-2016, persoanele vizate ar fi înființat 11 societăți tip „fantomă”, prin intermediul cărora ar fi emis facturi care nu au la bază operațiuni reale, către peste 200 de alte societăți comerciale.

Acestea din urmă aveau diverse obiecte de activitate, respective recuperarea de materiale reciclabile, comercializare de produse alimentare și nealimentare, construcții și prestări servicii sau turism.

Totodată, reprezentanții celor 11 societăți ar fi introdus în circuitul financiar evazionist mari cantități de deșeuri metalice colectate, fără documente de proveniență și sub valoarea de piață, acestea fiind înregistrate doar scriptic în contabilitate și tranzacționate fictiv.

„Obiectivul activității infracționale ar fi fost sustragerea de la plata TVA-ului și a impozitului pe profit de către cele 200 de firme. Prejudiciul creat bugetului de stat se ridică la 50 de milioane de lei”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Ce s-a întâmplat marţi, la Ilfov?

În județul Ilfov, perchezițiile au avut loc în localitățile Sintești, Tunari, Balotești, Afumați, Bragadiru, 1 Decembrie, Popești-Leordeni și Voluntari.

În localitatea Sintești, concomitent cu activitățile pe linie de investigare a fraudelor, au fost instituite filtre, formate din polițiști rutieri și de ordine publică.

De asemenea, s-a acționat pe linia prevenirii și combaterii conectărilor frauduloase la rețeaua de energie electrică. Astfel, au fost constatate 17 infracțiuni de furt de energie electrică. Totodată, polițiștii rutieri au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 de lei.

Tot în localitatea Sintești, polițiștii au efectuat verificări la şapte persoane, față de care instanța a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.