SOCIAL

Susţinere financiară pentru cele mai bune idei de afaceri şi peste 100 de joburi înfiinţate, în cadrul proiectului POSDRU „Antreprenoriatul, şansa unui viitor mai bun pentru tineri!”

42 de start-up-uri finanţate, înfiinţarea a două incubatoare de afaceri noi şi mai mult de 100 locuri de muncă noi create în cadrul afacerilor înfiinţate reprezintă câteva dintre rezultatele obţinute în urma implementării proiectului „Antreprenoriatul, şansa unui viitor mai bun pentru tineri!”.

 

 

Desfășurat de Consiliul Județean (CJ) Ilfov în parteneriat cu Asociația Travel Focus România și Asociația Excelsior, proiectul Proiectul a debutat în luna februarie 2015 şi a inclus o competiţie  de planuri de afaceri şi selectarea a peste 400 de tineri pentru a participa la cursuri de antreprenoriat în judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, precum şi zona Bucureşti-Ilfov.

„Am speranța că acest parteneriat va continua și va crește, doar lucrând împreună şi identificând cele mai bune oportunităţi de dezvoltare a judeţului nostru, vom putea face paşi semnificativi în direcţia creşterii economice”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache.

În ce priveşte grupul ţintă al proiectului, acesta a fost format din tineri cu vârste între 18 şi 25 ani, dar au putut participa şi alte persoane care doreau să devină antreprenori. Dupa depunerea proiectelor, în luna august 2015 o comisie de specialitate a selectat cele mai bune 42 planuri de afaceri primite, iar câştigătorii au primit finanţări de până la 25.000 euro fiecare, 1 milion de euro fiind alocat, în total, pentru toate afacerile.

În cadrul aceluiaşi proiect au fost organizate cursuri despre antreprenoriat şi au fost deschise două incubatoare de afaceri pentru a oferi consultanţă şi suport tinerilor antreprenori.

În ce priveşte rezultatele obţinute prin implementarea acestui proiect, s-a reuşit reducerea gradului de şomaj în rândul tinerilor prin crearea a minim 100 noi locuri de muncă, încurajarea iniţiativei antreprenoriale prin realizarea unei campanii de promovare a antreprenoriatului, dezvoltarea abilităţilor manageriale pentru mai mult de 400 de tineri prin intermediul cursurilor de antreprenoriat, creşterea numărului de întreprinderi şi susţinerea inovaţiei.

 

 

Ideile de afaceri finanţate – în domenii precum designul, turismul, muzica sau apicultura

 

În cadrul proiectului s-au finanţat domenii precum organizarea de evenimente, design şi artă, fashion – realizarea de genţi, centru de îngrijire a sănătăţii, fabrică de rulote, pensiune, aplicaţii şi soft-uri, muzică, platforme web, bursă de transport, reviste online şi print, agenţie de publicitate, agenţie de turism educaţional, service auto, apicultură, construcţii şi filmări din drone.

Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.

Proiectul s-a desfăşurat în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Vest Oltenia (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea). Au fost targetaţi în special (dar nu exclusiv) tineri între 18-25 de ani, studenţi şi femei cu spirit antreprenorial.

Cristina Bobe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.