CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV

Start la dialog între societatea civilă și Consiliul Județean Ilfov

În data de 21 iunie, Consiliul Județean Ilfov a invitat la discuții reprezentanții ONG-urilor pentru a descoperi modalitățile de colaborare în rezolvarea comună a unor proiecte de dezvoltare locală în județul Ilfov.

Invitației lansate de Consiliul Județean Ilfov i-au răspuns nu mai puțin de 49 de asociații și fundații din București și Ilfov printre care: Asociația Culturală Brănești, Asociația ”Help Autism”, Asociația ”Activ Corbeanca”, GAL (Grupul de Acțiune Locală) Berceni, Fundația Sensiblu, A4Action (de la Snagov), Asociația ecologică Turism Verde, Asociația D.G.T., Fundația ”Star of Hope”, Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Rurale. Printre participanți s-a aflat și administratorul public al comunei Mogoșoaia, Mihai Staicu alături de reprezentanții Ministerului Mediului, Mădălina Cozma și Ioan Crăciun.

 

”Avem toată deschiderea”

Plăcut surprins de prezența numeroasă a reprezentanților societății civile la dialog, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, s-a adresat asistenței:

”După două situații în care ne-am întâlnit – PMUD și Berceni – ne-am convins încă o dată cât de importante sunt ONG-urile și am ajuns la concluzia că trebuie să dezvoltăm o relație mai puternică cu dvs., ONG-urile, pentru că prin ceea ce faceți aflăm și lucruri pe care, oricât de informați am fi, noi nu avem cum să le știm. Avem toată deschiderea și iată care sunt liniile directoare ale interesului nostru în acest județ.

De la preluarea mandatului în 2012 am făcut multe investiții pe sănătate și pe educație. Am investit mult în grădinițele cu program prelungit pentru că ne dorim să avem copii în Ilfov care să trăiască într-un mediu social adecvat. Următoarea etapă de dezvoltare se referă la campusurile pentru after school clasele I-IV. Am dezvoltat centrele sociale pentru copii și bătrâni și Spitalul Județean Ilfov, toate cu fonduri europene.

O altă preocupare majoră a fost dezvoltarea infrastructurii, mai exact, alimentarea cu apă și canalizarea. Pe actualul ciclu financiar solicitarea noastră este de 320 milioane euro,  proiectul este gata, este trimis la minister la aprobare și pe urmă la Comisie. Cu acest proiect închidem în tot județul acest serviciu de apă-canalizare.

Apoi, ne-am concentrat pe drumurile județene. Nu cred că există în țară drumuri județene mai bune ca ale noastre. Avem acum 3 DJ în lucru: Domnești-Vidra (26km), Balotești – Grădiștea (circa 20 km). Mai există DJ Berceni-Vidra despre care am discutat la CNADR și în legătură cu pasajul care trebuie construit acolo.

Acestea au fost obiectivele noastre majore în condițiile unui buget mic care nu ar ajunge unei primării de sector din București pentru gazon. Avem 800 de angajați și un buget de 45 milioane euro.

Ne propunem să dezvoltăm mai ales cultura antreprenoriatului la tineri pentru care avem și un proiect finanțat pe fonduri europene. Ne interesează să aflăm cât mai multe lucruri în așa fel încât interesul cetățenilor din județul Ilfov să fie cât mai bine apărat și pentru aceasta suntem deschiși la orice fel de proiecte și la finanțări care să rezolve probleme de interes public. Și, nu în ultimul rând, ne dorim o ritmicitate a întâlnirilor prin care să ne informăm reciproc.”

Orizont 2020

Și pentru ca dialogul și tema problemelor de rezolvat în comun să fie cât mai aproape de ceea ce își dorește să dezvolte Consiliul Județean Ilfov în interesul cetățenilor, directorul adjunct al Direcției Absorbție Fonduri Interne și Internaționale (DAFII) din cadrul CJI, Ileana Person a făcut o prezentare a obiectivelor CJI cuprinse în Strategia de dezvoltare Orizont 2020. Din expunere, reprezentanții ONG-urilor au aflat despre cele patru obiective strategice: Consolidarea competitivității ilfovene în contextul vecinătății cu Municipiul București; Creșetrea calității vieții pentru rezidenții jud.Ilfov; Asigurarea unui grad de mobilitate și accesibilitate ridicat pentru rezidenți și mediul de afaceri din Ilfov; Creșterea capacității instituționale în vederea îmbunătățirii calității și promptitudinii procesului administrativ.

Proiectele pe care CJI dorește să le dezvolte cu societatea civilă reprezentată de ONG-uri sunt: antreprenoriat și economie socială, tineret, cultură, mediu, dezvoltarea capacității administrative.

 

Discuții libere

Dialogul dintre reprezentanții CJI și cei ai ONG-urilor prezente în sala de ședințe, moderat de directorul de cabinet al președintelui CJI, Irinel Scrioșteanu și Remus Trandafir, directorul DAFII (în foto alături de președintele CJI) au vizat explicații asupra relației de colaborare/subordonare dintre ONG-uri și autoritățile locale, sustenabilitatea investițiilor europene, dar și probleme punctuale legate de infrastructura județeană.

One Reply to “Start la dialog între societatea civilă și Consiliul Județean Ilfov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.