POLITIC

Şedinţa CJ Ilfov, „animată” de unul dintre consilierii ALDE

Cea mai recentă şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, desfăşurată luni, 31 octombrie, a fost punctată de repetate intervenţii venite din partea consilierului ALDE George Georgescu. Acestea au vizat, printre altele, un proiect de hotărâre referitor la acordarea de către CJ Ilfov a unui sprijin financiat Mănăstirii Căldăruşani din comuna Grădiştea, dar şi domeniile de activitate vizate de proiectele pentru care administraţiile locale solicită ajutor financiar de la CJ Ilfov.

În plus, consilierul ALDE a reuşit să se facă remarcat la şedinţa CJ şi prin utilizarea unor termeni cel puţin reprobabili atunci când s-a referit la beneficiarii Cardului European pentru Dizabilitate.

 

 

Proiectul privind acordarea unui sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a trapezei și arhondaricului Mănăstirii Căldărușani (localitatea Grădiștea) a fost amânat pentru următoarea şedinţă, consilierul ALDE arătând că, potrivit Ordonanţei nr. 82 şi H.G. 1470, cererea depusă de reprezentanţii lăcaşului de cult trebuie însoţită de o serie de alte documente, pe care solicitantul nu le-a prezentat.

„Eu mă angajez, ca reprezentant ALDE, alături de alţi doi consilieri de la PSD şi PNL, să facem un regulament privind modul cum se dau aceşti bani, având în vedere că alte consilii judeţene din ţară au deja un astfel de regulament. În baza acestuia, consiliile judeţene decid dacă este sau nu cazul, legal vorbind, ca astfel de cereri venind din partea instituţiilor de cult să fie aprobate”, a mai spus George Georgescu.

„În aceste condiţii, avem posibilitatea de a cere aceste documente, pe care le pot prezenta în termen de 30 de zile şi să amânăm proiectul de hotărâre până la şedinţa următoare, astfel încât să nu ne situăm în afara legii”.

Preşedintele Marian Petrache a subliniat că „de chestiunile care ţin de legalitatea unor astfel de demersuri se ocupă Compartimentul Juridic din cadrul CJ Ilfov, nu consilierii judeţeni. Dar, pentru ca nici un consilier să nu fie pus în vreo situaţie delicată, vă propun şi eu să amânăm acest proiect de hotărâre până se lămureşte problema ridicată de domnul George Georgescu”.

În cele din urmă, şeful CJ Ilfov a propus ca aprobarea să se facă, dar cu menţiunea că suma va fi alocată după ce vor fi depuse toate documentele necesare

Un alt proiect de hotărâre supus la vot a fost cel privind modificarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Ilfov.
„În anul 2012, când am preluat funcţia de preşedinte al CJ Ilfov, am făcut organigrama în funcţie de proiectele pe care aveam de gând să le fac, pentru că îţi poziţionezi serviciile astfel încât să poţi duce la îndeplinire proiectele pe care le-ai propus”, a explicat preşedintele CJ Ilfov. „La acea vreme am creat funcţia de director general, pentru că mi-am propus să aduc lângă mine un om cu o vastă experienţă, de 15 ani director în Ministerul de Interne pe administraţie, 6 luni de zile secretar de stat pe administraţie publică locală. Colegul respectiv, a plecat, a ieşit la pensie, iar acum avem o altă viziune legat de felul în care vrem să dezvoltăm proiectele. Astfel, în contextul în care Curtea de Conturi ne-a solicitat ca banii alocaţi pentru asocieri să fie mai bine urmăriţi, am creat un birou special pentru acest lucru. De asemenea, am făcut birou la Achiziţii pentru că noi nu reuşim să cheltuim bugetul, neexistând puterea de a licita când ne-am dori. Au existat, aşadar, astfel de modificări ale organigramei cerute de anumite momente şi situaţii”.

Următoarele două proiecte de hotărâre votate de consilerii judeţeni au vizat aprobarea contului de execuție al bugetului local al județului Ilfov pentru trimestrul III 2016 şi, respectiv, stabilirea prețurilor medii la produsele agricole pentru anul 2016.
 

Marian Petrache: Prioritare, obiectivele de interes judeţean

 

A fost apoi supus la vot proiectul de hotărâre privind asocierea Consiliului Judeţean Ilfov cu unele consilii locale din județul Ilfov în vederea realizării în comun a unor obiective de interes public.
„Am introdus o clauză nouă în contractul de asociere potrivit căreia sunt prioritare obiectivele de interes judeţean. Ca un exemplu concret, noi am pierdut, anul trecut, 10 milioane euro pe drumul judeţean  din zona de sud a judeţului, din cauza numeroaselor contestaţii depuse în urma licitaţiei. În aceste condiţii, drumul judeţean din sud trebuie să îl facem pe banii Consiliului Judeţean”, a arătat preşedintele CJ Ilfov.

„Totodată, facem adrese la Ministerul Sănătăţii prin care aducem la cunoştinţă faptul că spitalul de la Bălăceanca este în pericol în cazul unui cutremur. Am făcut nenumărate adrese la minister pentru ca pacienţii să fie mutaţi de acolo şi să ni se aloce fonduri ca să consolidăm acele clădiri. N-am primit nici un răspuns. În aceste condiţii, noi am introdus în bugetul pe anul în curs proiectarea pentru consolidarea acelor clădiri.

Şi atunci, acestea fiind obiective importante pentru judeţ, care exced intereselor locale, am adăugat în contractul de asociere faptul că intrăm în asocieri cu localităţile în măsura în care avem bani şi în măsura în care nu sunt afectate interesele primordiale ale Consiliului Judeţean.

Avem trei proiecte prioritare în domeniul educaţiei, vizând unităţi şcolare din Ciolpani, Corbeanca şi Domneşti pentru care Ministerul Educaţiei participă cu sume mai mari de bani, urmând ca alte trei proiecte în acelaşi domeniu să fie susţinute de CJ Ilfov. Indiferent de localitate, Consiliul Judeţean va participa la toate investiţiile pe educaţie”.

Şi în cazul acestui proiect de hotărâre, consilierul ALDE George Georgescu a avut de făcut câteva precizări. „În ce priveşte asocierile cu diverse entităţi locale, eu cred că noi trebuie să ne oprim până la proiecte privind drumuri, şcoli şi aşa mai departe. Există cazuri în care anumite administraţii locale solicită fonduri pentru drumuri şi bagă bani în fotbal, altele cer bani pentru construirea unui nou sediu de primărie, amenajarea unui parc şi aşa mai departe. Eu zic că sprijinul nostru trebuie să se oprească la drumuri şi educaţie, în rest, să mai facă şi ei”, a spus consilierul ALDE.

 

 

George Georgescu (ALDE): „(…) cardul de dizabilitate sau, mai pe româneşte, de handicapat (…)”

 

După aprobarea proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Ilfov nr. 116/31.08.2016, privind utilizarea unei sume din excedentul anual al bugetului local, a fost supus la vot cel vizând aprobarea încheierii Convenției pentru eliberarea cardului european pentru Dizabilitate.
Convenţia se încheie între Ministerul Muncii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov şi Consiliul Judeţean Ilfov, iar rolul acestui card este de a oferi persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a nu plăti accesul în muzee, la spectacole sau activităţi sportive în aer liber.

Înainte de vot, a urmat intervenţia consilierului ALDE: „Acest program cu cardul de dizabilitate sau, mai pe româneşte, de handicapat, e făcut între România şi şapte state din Uniune. România are dreptul să dea decât 50.000 de carduri de dizabilitate şi noi avem 700 şi ceva de mii de handicapaţi. Cine are cardul ăsta poate să intre gratis la Sala Polivalentă. E o mare discuţie şi pe subiectul ăsta, că dacă se duc toţi handicapaţii din Bucureşti, nu mai pot să intre toţi, că toata sala are mai puţine locuri (decât numărul persoanelor cu dizabilităţi – n. red.)”, a spus, în şedinţă, consilierul George Georgescu.

În cadrul aceleiaşi întâlniri au mai fost, de asemenea, supuse aprobării proiectul de hotărâre privind aprobarea arondării comunei Brănești la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor al comunei Brănești, județul Ilfov, cel privind aprobarea arondării comunei Moara-Vlăsiei la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor al comunei Moara-Vlăsiei, județul Ilfov, proiectul de hotărâre privind asocierea Consiliului Judeţean Ilfov cu Spitalul Clinic de Urgență ,,Prof. dr. Agrippa Ionescu” în vederea racordării sediului din localitatea Balotești al Spitalului Clinic de Urgență ,,Prof dr. Agrippa Ionescu” la resursele de apă geotermală în scop terapeutic şi, respectiv, proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Ilfov nr. 127/2016 privind desemnarea a şase consilieri judeţeni ca membri ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică a judeţului Ilfov

consilieri-cj-ilfov-1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.