POLITIC

R. Moldova. Socialistul Igor Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale

Candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon a fost ales preşedinte în urma celui de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor desfăşurate în Republica Moldova duminică, 13 noiembrie.

Moldova's Socialist Party presidential candidate Igor Dodon speaks to the media after a presidential election at his election headquarters in Chisinau, Moldova, October 31, 2016.   REUTERS/Gleb Garanich - RTX2R3ZZ

 

Acesta a obţinut peste 55% dintre voturi, faţă de cele aproape 45% de voturi care au mers către contracandidata sa, Maia Sandu, susţinută de partidul proeuropean Acţiune şi Solidaritate.

Prezenţa la vot a fost de 53%, peste 1,6 milioane de moldoveni prezentându-se duminică la urne. Dintre aceştia, 133.967 au votat la secţiile din străinatate unde s-au format, de altfel, cozi lungi. La unele dintre secţii buletinele de vot s-au terminat, fapt ce a declanşat mai multe proteste.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, proaspăt cetăţean al Republicii Moldova, s-a prezentat şi el la urne, alături de soție. „Am votat pentru candidatul care în toată campania a susținut că va menține drumul european al Republicii Moldova și apropierea de România. Ca cetățean al Republicii Moldova, vreau valorile europene în această țară, a spus Traian Băsescu la ieşirea din secţia de votare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.