SOCIAL

Proiecte în derulare la primăria Gruiu

Amenajări de parcuri în satele comunei, lucrări de pregătire a unităţilor de învăţământ pentru debutul noului an şcolar sau întocmirea de proiecte pentru accesarea de fonduri prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) din care comuna face parte sunt câteva dintre priorităţile pe care administraţia locală din Gruiu le are în vedere în această perioadă.

Edilul localităţii, Ion Samoilă şi viceprimarul George Florian Ghiulea formează noua echipă de la conducerea comunei, o echipă în care experienţa primarului şi entuziasmul tânărului viceprimar promit o nouă viziune asupra direcţiilor de dezvoltare a localităţii.

De altfel, cei doi au oferit pentru Actualitatea de Ilfov o serie de amănunte legate de activitatea de dată recentă, dar şi de perspectivă imediată a administraţiei locale din Gruiu.

 

primar Samoila Ion viceprimar Gruiu (2) parc Gruiu 4

„Vorbind mai întâi despre proiectele aflate în derulare, trebuie amintit faptul că parcul din satul Siliştea Snagovului este, la acest moment, realizat în proporţie de aproximativ 80 la sută”, a explicat primarul Ion Samoilă. Potrivit acestuia, lucrările de amenajare au început în luna martie, însă vremea capricioasă nu a permis finalizarea lui într-un timp mai scurt.

„La parcul din satul Gruiu, situat vizavi de Şcoala Generală nr. 1, lucrările sunt într-o etapă incipientă, şi trebuie spus că va fi destul de mult de muncă acolo, având în vedere faptul că terenul este unul mlăştinos. Un alt parc, de data aceasta în satul Lipia, se află de asemenea în proiectele noastre de viitor”, a mai spus edilul.

„În altă ordine de idei, lucrăm la Strategia şi Planul de dezvoltare locală, care va sta la baza depunerilor de proiecte în vederea accesării de fonduri europene. Vrem să depunem, ca un prim exemplu, un proiect care vizează construirea unei grădiniţe cu program prelungit în localitate dar şi unul de construire a unei săli de sport”, a precizat Ion Samoilă.

„Recent am semnat actul constitutiv şi statutul Grupului de Acţiune Locală din care comuna noastră face parte, alături de localităţile Moara Vlăsiei, Dascălu, Ştefăneştii de Jos, Petrăchioaia şi Tunari”, a declarat, la rândul său, tânărul viceprimar al comunei Gruiu, George Ghiulea. „Aderarea noastră la acest GAL va face posibilă accesarea mai facilă de fonduri pentru dezvoltarea de proiecte în comuna noastră şi în localităţile partenere. De precizat faptul că din acest GAL fac parte membri din piaţa privată în proporţie de 60 la sută, iar instituţii publice în procent de 40 la sută. Se alocă sume de bani pentru diverse proiecte, iar avantajul este acela că «lupta» pentru atragerea lor se dă numai între membrii grupului de acţiune locală”, a subliniat viceprimarul comunei.

„Un alt proiect pe care dorim să-l realizăm pe fonduri europene vizează construirea unui centru civic în localitate. De asemenea, în această perioadă lucrăm la cadastrele şoselelor aferente reţelei de canalizare, iar ca proiect de imediată perspectivă intenţionăm să înfiinţăm o clinică medicală, prin reabilitarea şi extinderea actualului dispensar din localitatea Gruiu”, a menţionat edilul Ion Samoilă.

Potrivit primarului, în vara aceasta, profitând de vacanţa copiilor, a fost derulat un program de înot destinat celor mici, orele dedicate acestei activităţi având loc la Comitetul Olimpic Român. „În tot acest timp, respectiv pe timpul vacanţei de vară, ne-am îngrijit de toate lucrările necesare în unităţile de învăţământ de pe raza localităţii, astfel încât noul an şcolar să debuteze în cele mai bune condiţii”, a adăugat acesta.

Şi tot în această perioadă, administraţia locală a comunei Gruiu a încheiat un parteneriat cu un important operator de telefonie, televiziune şi internet în vederea înfiinţării unui infochioşc în localitate.

„O problemă cu care ne confruntăm o reprezintă nodul rutier A3 București – Ploiești din dreptul localităţii noastre”, a precizat viceprimarul George Ghiulea. „Am făcut, de altfel, alături de deputatul Daniel Gheorghe şi o interpelare la Ministerul Transporturilor, în contextul în care dorim să deschidem acest nod la kilometrul 36. Din păcate, răspunsul instituţiei a fost unul negativ, explicaţia fiind aceea că autostrada se află încă în garanţie. În prima fază a proiectului, au fost patru noduri de autostradă: cel de la Centura Bucureşti, cel de la Centura Ploieşti, nodul de la Moara Vlăsiei şi cel de la Snagov, însă între timp a apărut şi nodul rutier de acces de la Gherghiţa, Prahova. În aceste condiţii, vom continua demersurile noastre, astfel încât să ne fie oferite lămuriri în privinţa unor eventuale investiţii pe care dorim să le facem în acest sens”, a menţionat viceprimarul.

Conducerea comunei Gruiu a oferit sprijinul său celor de la Mănăstirea Căldăruşani, care au câştigat proiectul de la Consiliul Judeţean Ilfov în parteneriat cu Ministerul Culturii pentru reabilitarea acestui edificiu. De altfel, potrivit edilului Ion Samoilă, un alt proiect de viitor presupune realizarea unui traseu turistic între Mănăstirea Căldăruşani, Mănăstirea Vlad Ţepeş şi bisericuţa Adormirea Maicii Domnului, dorindu-se şi introducerea Palatului Snagov în acest traseu turistic.

Nu în ultimul rând, a mai adăugat viceprimarul George Ghiulea, alte două importante proiecte se află în derulare în această perioadă la nivelul primăriei Gruiu. Este vorba despre cel privind Planul General Cadastral, în cadrul căruia un prim lot va fi de 350 de terenuri, dar şi despre programul Casa Verde, pentru care încă se mai depun cereri, aflate în analiză şi evaluare în această perioadă.

Cristina Bobe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.