ADMINISTRATIE

Primării din ţară, fraierite şi executate silit

Administratorul unei societăţi de apartament din Harghita a convins, în 2008, zeci de primari din toată România să semneze contracte pentru furnizarea de servicii IT banale. Din cauza unor clauze dubioase din contract, majoritatea primăriilor sunt acum executate silit din bani publici pentru milioane de lei, în unele cazuri.

Zeci de primării, sclavele unei firme obscure de IT

În urmă cu 12 ani, chiar în lunile premergătoare alegerilor locale 2008, zeci de primării din toată România semnau contracte de „furnizarea de servicii WEB şi servicii SAAD-Sistem Avansat de Administrare a Documentelor – întreţinere de resurse logice de tehnologia informaţiei“ cu o societate intitulată Impact Com SRL, având sediul în satul Sărmaş, judeţul Harghita.

Potrivit contractului, primarii urmau să plătească un abonament de 99 de euro lunar, iar furnizorul urma să le pună la dispoziţie gratuit un soft în valoare de câteva mii de euro. Primăriile puteau, la alegere, să primească un site nou şi servicii banale de mentenanţă.  

Firma este total necunoscută pe piaţa serviciilor IT din România, iar majoritatea primăriilor semnatare aveau site-uri funcţionale. Nimeni dintre cei implicaţi în afacere n-a putut explica raţional rostul semnării acestor contracte. În 2008, societatea Impact Com SRL avea un singur angajat. Pe de altă parte, cele mai multe primării care au acceptat contractul au ajuns după un deceniu în situaţia de a fi executate silit, în unele cazuri pentru datorii de milioane de lei, din pricina acestor înţelegeri.

De exemplu, primăria oraşului Hârşova, judeţul Constanţa, este executată silit pentru suma de 900.000 de lei, iar o altă sumă, de 2,1 milioane de lei, este încă în litigiu.

Peste 25 de comune, fraierite de aceeași firmă fantomă

Reporterii „Adevărul” au numărat peste 25 de comune aflate în proces cu firma Impact Com, dar lista estimată a celor care au semnat contracte poate atinge numărul de 100 fiindcă administratorii societăţii din Harghita ar fi externalizat spre altă firmă serviciile.

„Cea mai gravă clauză: dacă nu aveam zero datorii la cinci ani, contractul se prelungeşte automat. Îţi emiteau facturi cu trei zile înainte să expire contractul. Până îţi ajungea factura nu aveai cum s-o achiţi şi atunci se reînnoia automat“, explică Ion Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa, judeţul Maramureş (MM).

Situaţia este confirmată şi de către un alt edil. „În primul contract, valabil pe 5 ani, voluntar nu ne-au trimis o factură pe o lună. Noi n-am observat, dar ne-am trezit că n-am putut rezilia contractul deoarece aveam o lună neplătită către ei. Aşa că s-a prelungit automat pentru încă 5 ani. Nu avem niciun beneficiu de la ei. Ce documente să arhiveze? Nimic n-au făcut“, spune Gheorghe Ţilincă, primarul comunei Casimcea.

Pagini web făcute la plesneală

După semnarea contractelor, firma din Harghita a realizat o pagină web cu denumirea respectivei administraţii locale pe un server anonim imposibil de găsit la o căutare în Google (nume.senap.ro). De aceea, majoritatea acestor pagini sunt inutilizabile, lipsite de orice informaţie, iar primăriile s-au întors la paginile web iniţiale, care funcţionează şi oferă informaţii.

„Am fost şi la consiliere în Harghita, acolo în satul Sărmaş. Ne-a băgat la subsolul unei clădiri. Nu era nicio companie de IT. Trebuie să aibă ei pe cineva în spate de au putut face aşa ceva. Pentru semnarea contractelor nici măcar nu au venit ei personal, le trimiteau prin mail“, spune Dumitru Florin, primarul comunei Teiu (Argeş).

„Ne tâlhăresc, nu alta. Am avut nişte procese cu ei şi am mai rezolvat. Ajunsesem la datorii la 1,2 milioane de lei. Câteva zeci de mii de lei bune le-a mai dat primăria pe fostul mandat de primar, dar am zis să mergem în instanţă. Nici nu ştiu dacă a funcţionat vreodată acel site. S-a semnat din neatenţie. Ei pe asta mizează de la început“, spune şi Aurelian Bălan, primarul comunei Secăria (Prahova). sitenews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.