ECONOMIC

Prejudiciu de peste 4,5 milioane lei, din comerțul cu cereale și plante tehnice

O reţea de 11 firme a fost identificată, după 40 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi alte patru judeţe

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o rețea de 11 firme ce a cauzat bugetului de stat un prejudiciu uriaş, prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA și impozitului pe profit.

Conform reprezentanţilor instituţiei menţionate, în noiembrie 2015, DGAF a sesizat în acest caz procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Aceştia, pe 19 mai 2016, au efectuat 40 de percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale de pe raza municipiului București, județelor Constanța, Brăila, Ilfov, Călărași și Giurgiu, precum și la sediul unei instituții din Constanța.

„Pentru sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate în urma comerțului cu cereale, reprezentanții firmelor investigate au organizat un circuit complex în care trei firme justificau cantitățile de cereale deținute prin înregistrarea în contabilitate a facturilor fictive provenite de la alte opt firme furnizoare, tip fantomă. Erau, astfel, înregistrate cheltuieli nereale în scopul diminuării bazei impozabile și obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat”, este precizat într-un comunicat al DGAF.

Conform documentului menţionat, au fost înregistrate achiziții și livrări fictive de cereale și plante tehnice, în scopul creării unei proveniențe aparent licite. “Contravaloarea operațiunilor fictive era virată în conturile firmelor fantomă, iar sumele erau apoi retrase în numerar de la ATM în aceeași zi -în total, în perioada ianuarie 2010-2011, au fost retrași peste 3,88 milioane euro (17.488.381 lei) în numerar”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.