CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV

„Peste 210. 000 de ilfoveni așteaptă ca noi să luptăm pentru dreptul lor de a trăi în condiții civilizate. Și asta facem!” – Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov

Consiliul Județean Ilfov (CJIF) a înaintat, la 3 iulie, către Curtea de Apel București, acțiunea în Contencios Administrativ împotriva Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Potrivit unui comunicat de presă al CJIF, prin această acțiune se solicită plata sumei de 262,15 milioane de euro + TVA, reprezentând contravaloarea finanțării pierdute în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Ilfov, POIM 2014-2020, ca urmare a încălcării dreptului la o bună administrare.
Din 2014 Ilfovul așteaptă acceptul pentru accesarea fondurilor europene
Potrivit președintelui CJIF, Marian Petrache, Autoritatea de Management a MFE a făcut imposibilă obținerea finanțării pentru lucrări majore de înlocuire, îmbunătățire și/sau modernizare a infrastructurii de distribuție a apei potabile și a celei de epurare a apelor uzate.
În acțiunea înaintată, potrivit sursei citate CJIF probează că încă din anul 2014, de când a fost pregătit master-planul pentru perioada 2014-2020, Consiliul Județean Ilfov așteaptă acceptul pentru depunerea documentației pentru accesarea fondurilor europene. La cererea Ministerului Fondurilor Europene, ca urmare a propunerilor JASPERS (entitatea Comisiei Europene care are atribuții în evaluarea și pregătirea proiectelor de infrastructură), în această perioadă, specialiștii Consiliului Județean Ilfov au făcut numeroase revizii la proiect. Activitatea Autorității de Management a Ministerului Fondurilor Europene a încălcat însă principiul bunei administrări, din cauză că i-a permis propriului consultant, în speță JASPERS, să aibă o activitate abuzivă, discreționară, întârziind procedurile și făcând imposibilă obținerea finanțării.
„În mod normal, ca regulă pentru astfel de proiecte, forma inițială suferă modificări, îmbunătățiri și amendamente. Noi am implementat fiecare propunere și revizie. Asta s-a întâmplat o dată, de două ori, de opt ori, dar iată că suntem în 2018 și nu mai avem timp, master-plan-ul fiind pentru 2014-2020”, a spus Petrache. „Au tot fost amânări, că primim acceptul luna viitoare, din nou luna viitoare și tot așa. Ei bine, acum am acționat în justiție”, a adăugat președintele CJIF.
Vă reamintim că la data de 14 martie 2018, Consiliul Județean Ilfov a înaintat Ministerului Fondurilor Europene Contestația în procedură prealabilă acționării în judecată.
Prin această Contestație, CJIF cerea, cu aproape cinci luni în urmă, emiterea de urgență a notei de aprobare a finanțării în conformitate cu prevederile pct. 4.1.2 din „Ghidul solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Apă și Apă Uzată”, precum și transmiterea de urgență a notificării pentru proiectul major către Comisia Europeană.
Sursa citată mai face precizarea că în conformitate cu dispozițiile art. 4 lit. c din HG 398/2015, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). În această calitate, Ministerul Fondurilor Europene este singurul responsabil pentru procesul de evaluare, după cum rezultă din prevederile articolului 125 alin. 3 din Regulamentul Uniunii Europene 1303/2013.
„Am făcut deja 8 revizii, la cererea Ministerului Fondurilor Europene ca urmare a propunerilor JASPERS (entitatea Comisiei Europene care are atribuții în evaluarea și pregătirea proiectelor de infrastructură). Am vorbit și cu ministrul Rovana Plumb și i-am cerut să urgenteze procesul
administrativ. Nu voi sta cu mâinile în sân să văd cum Ilfovul ar putea fi privat de 340 de milioane de euro, care reprezintă valoarea celui mai mare proiect de investiții din județul nostru. Peste 210. 000 de ilfoveni așteaptă ca noi să luptăm pentru dreptul lor de a trăi în condiții civilizate. Și asta vom face!”, declară Marian Petrache.
Valoarea inițială a investițiilor propuse prin acest proiect era de 342, 8 milioane de EURO cu TVA inclus (conform studiului de fezabilitate), indicatorii principali de program preconizați fiind distribuția apei – 208.813 locuitori și epurare ape uzate – 161.508 persoane, din 22 de comune și orașe din județul Ilfov: Măgurele, Pantelimon, Jilava, Mogoșoaia, Bragadiru, Cornetu, Clinceni, Domnești, Ciorogârla, Afumați, Balotești, Brănești, Cernica, Ciolpani, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Moara Vlăsiei, Periș, Petrăchioaia, Tunari.
Consiliul Județean Ilfov a mai realizat un proiect cu fonduri nerambursabile de circa 80 de milioane de euro, care a rezolvat problema apei pentru aproape 60.000 de ilfoveni și problema canalizării și a epurării apelor uzate pentru 65.500 de persoane.
Fonduri accesate încă din 2011
În perioada 2011 – 2015, Operatorul Regional Apă Ilfov (SC APĂ CANAL ILFOV SA) a implementat proiectul de investiții Reabilitarea și Modernizarea Sistemelor de Alimentare cu Apă și de Canalizare în Județul Ilfov, proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operațional Sectorial MEDIU.
Faza 1: Valoarea totală inițială a Contractului de Finanțare a fost de 76,4 milioane de Euro (fără TVA). Structura finanțării: 90,73% fonduri nerambursabile.
Faza 2: Valoarea totală a proiectului fazat, finanțat în cadrul programului este de 3,7 milioane de euro (fără TVA), având aceeași structură de finanțare ca și proiectul major: 90,73% fonduri nerambursabile.
Beneficiarii direcți ai primului proiect realizat cu fonduri nerambursabile (Faza 1 și Faza 2) sunt cetățenii din 8 administrații publice locale: Pantelimon, Dobroești, Bragadiru, Cornetu, Ciorogârla, Domnești, Cernica și Brănești.
În cadrul POIM, pe lista indicatorilor sunt cuprinse: extindere rețea apă – 600,8 km; reabilitare rețea apă – 7 km; extindere aducțiune – 121,2 km; reabilitare aducțiune – 1,1 km; rezervoare de apă – 29 de unități; stații de tratare a apei – 32 de unități; extindere rețea canalizare, conducte de refulare – 846,3 km; reabilitare rețea de canalizare – 2,4 km; stații de epurare cu o capacitate mai mică de 10.000 l.e – 6; stații de epurare cu o capacitate mai mare de 10.000 l.e – 10.

„Cetățenii județului Ilfov au fost privați de un drept pe care chiar statul român, prin Guvernul său, și l-a asumat odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Rostul Consiliului Județean este să contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor, de aceea consider că gestul nostru este unul firesc. Peste 210.000 de oameni, din 22 de localități din Ilfov, depind de finanțarea acestui proiect.” Marian Petrache, Președinte Consiliul Județean Ilfov

One Reply to “„Peste 210. 000 de ilfoveni așteaptă ca noi să luptăm pentru dreptul lor de a trăi în condiții civilizate. Și asta facem!” – Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov

  1. In sec.21 in Localitatea Copaceni judetul Ilfov case locuite in care trăiesc oameni nicidecum animale și nu au curent electric,nu exista asfalt,nu exista acele condiții civilizate !!! Când se va face extindere de electrificare ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.