Otopeni: Poliţist reţinut pentru luare de mită

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI) în baza delegării procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov au pus în executare, joi, 4 august, un mandat de aducere emis pe numele lui G.I.C., agent de poliție în cadrul Poliției Oraș Otopeni, cercetat pentru infracțiuni de corupție, infracțiuni contra înfăptuirii justiției și infracțiuni contra persoanei.

 

 

Potrivit DGA Ilfov, polițistul a pretins de la M.R.M., persoană cercetată într-un dosar aflat în instrumentare la Poliția Orașului Otopeni și repartizat polițistului, o sumă de bani neprecizată, cu titlu de mită iar, la data de 22.04.2016, întrucât nu i s-au dat banii pretinși, a cerut un împrumut în sumă de 100 de euro. În ambele situații i-a dat de înțeles persoanei în cauză că, în schimb, va beneficia de soluționarea favorabilă a dosarului în care este cercetată.

Totodată, în perioada mai-iunie 2016, agentul de poliție a pretins foloase necuvenite, solicitând cu titlu de împrumut pentru sine suma de 2000 de lei, de la reprezentantul unei societăți ce făcea obiectul cercetărilor în același dosar penal ca și M.R.M., în legătură cu soluționarea favorabilă a acestuia, primind în acest sens suma de 450 de lei, pe care nu a mai restituit-o.

Totodată, la data de 08.05.2016, agentul de poliție G.I.C. l-a amenințat pe B.A. și a încercat să-l determine să-și schimbe declarațiile date în fața instanței, într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Buftea, amenințând totodată un alt martor în scopul de a influența declarațiile lui B.A.. Precizăm că, urmare a denunțului formulat de B.A., agentul de poliție G.I.C. a fost prins în flagrant la 05.05.2015, de ofițerii DGA – DAMBJI, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în timp ce primea suma de 2.000 euro de la B.A., bani pretinși de polițist la momentul amenințării denunțătorului că va continua să îl cerceteze penal pentru evaziune fiscală într-un dosar penal cu privire la care i-a creat convingerea că este real, deși nu exista în realitate.

Totodată, agentul de poliție a mai fost trimis în judecată în cursul anului 2015, într-un alt dosar penal în care ofițerii DGA – DAMBJI au efectuat cercetări pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorului, uzurpare a funcției și fals material în înscrisuri oficiale.

În cele două dosare penale în care urmărirea penală a fost finalizată în anul 2015, față de agentul de poliție G.I.C. s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind formulată propunere de arestare preventivă în urma căreia instanța a dispus cercetarea sub control judiciar.

La data de 04.08.2016, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului G.I.C., privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, luare de mită, amenințare (2 fapte) și influențarea declarațiilor în formă continuată.

Față de G.I.C. s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, ulterior acesta fiind prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.