POLITIC

Nici taxe, nici consultări

După ce a cerut premierului Cioloș amânarea cu un an a scăderii unor taxe promise în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2016, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat cănu merge miercuri la consultările de la Cotroceni.

În invitație spune că suntem invitați la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituția României, care prevede că președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește premierul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol nu poate fi urmat decât prin emiterea unui decret, consultările se pot face doar în baza articolului 103. Chiar și-acolo spune foarte clar, în funcție de majoritățile stabilite în Parlament despre care nu se poate vorbi decât după validarea Parlamentului”, a declarat Liviu Dragnea.

El a arătat că şeful statului poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie.

Acest articol prevede că „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.dragnea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.