POLITIC

Mircea Geoană: Dacă ai capacitatea de a mişca lucrurile, poţi să faci asta şi de la Aspen, şi din Parlament, şi din Guvern, şi de la o catedră

„Eu mă gândesc că poţi să faci o diferenţă pozitivă şi să faci ceva pentru societate din o mie de poziţii. Dacă ai un nume bun şi o anumită capacitate de a mişca lucrurile, poţi să faci asta şi de la Aspen, poţi să faci asta şi din Parlament, şi din Guvern, şi de la o catedră”, a declarat, miercuri, 23 noiembrie, pentru Actualitatea de Ilfov senatorul Mircea Geoană, preşedinte al Institutului Aspen România, referitor la posibilitatea demircea-geoana a mai candida la un moment dat pentru funcţia supremă în stat.

Acesta a făcut, totodată, o scurtă analiză a scenei politice actuale dar şi a alegerilor parlamentare care vor avea loc în 11 decembrie.

 

 

Reporter: Domnule Mircea Geoană, cum vedeţi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 11 decembrie, atât în ţară cât şi în afara acesteia, având în vedere problemele de organizare care au existat la prezidenţialele din 2014?

Mircea Geoană: Eu nu cred că vor fi probleme. Deşi, pe mine, modul fraudulos şi fraudulent în care s-au organizat alegerile din 2009 m-a costat preşedinţia României, asta nu mă face, însă, să fiu atât de cătrănit încât să nu simt că mergem către o zonă un pic mai democratică în ce priveşte organizarea alegerilor.

 

Reporter: Care ar fi, după părerea dumneavoastră, cel mai bun sistem de aplicat pentru diaspora astfel încât alegerile să se desfăşoare în condiţii normale? S-a tot discutat despre o serie de variante – votul prin corespondenţă, votul electronic…

Mircea Geoană: Eu în continuare cred că, pentru întreaga Românie, introducerea votului electronic este o soluţie bună, atât pe teritoriul ţării cât şi în afară. E o chestiune care tehnologic este posibilă, cu atât mai mult cu cât ne lăudăm că avem cea mai bună capacitate din punct de vedere cibernetic, aşadar eu, unul, cred că asta este varianta pe care ar trebui s-o aplicăm. Ese adevărat că partidele tradiţionale se opun pentru că, în clipa în care îţi votează 70 la sută din oameni la un scrutin, se diluează maşinăria tradiţională a organizării alegerilor, şi mă refer în special la PSD şi PNL.

Până atunci, trebuie să vedem cum funcţionează sistemul acum. Nu cred că vor veni foarte mulţi la vot, mai ales că, istoric vorbind, românii din afară nu au fost foarte interesaţi în alegerile parlamentare, ei fiind interesaţi în alegerile prezidenţiale. De aceea cred că, de aici şi până în 2019 – când avem din nou alegeri prezidenţiale – va trebui  să găsim un sistem care să fie, pe de o parte, etanş şi sigur din punctul de vedere ale exercitării dreptului la vot, dar şi suficient de atractiv pentru românii de afară.

 

Reporter: Mai este o provocare pentru dumneavoastră funcţia de preşedinte al României? Luaţi în considerare, cândva, această variantă?

Mircea Geoană: Eu mă gândesc că poţi să faci o diferenţă pozitivă şi să faci ceva pentru societate din o mie de poziţii. Dacă ai un nume bun şi o anumită capacitate de a mişca lucrurile, poţi să faci asta şi de la Aspen, poţi să faci asta şi din Parlament, şi din Guvern, şi de la o catedră.

Acestea sunt, de altfel, proiectele care mă animă acum, aşa cum este academia de leadership pe care vrem să o facem la Aspen. Cred că tinerii trebuie să vină mai mult în sfera implicării civice dar şi a celei politice. Iar partidele au început să-şi dea seama că trebuie să îi implice pe tineri, PSD, PNL fac acest lucru. De exemplu, pe politicienii care vin pentru prima oară în Parlament  – şi or să fie destul de mulţi – trebuie să-i învăţăm acum, când sunt încă fragezi, pentru că altfel or să înveţe metehnele de la cei vechi, dar şi aceştia din urmă au o contribuţie pozitivă, în sensul în care au o experienţă care nu poate fi învăţată peste noapte.

 

Reporter: Cum vedeţi rezultatele acestor alegeri? Cum se vor situa partidele din punctul de vedere al procentajelor obţinute?

Mircea Geoană: Cred că lucrurile sunt destul de clare, singura necunoscută fiind rata de participare la vot. Personal, eu sunt într-o perioadă de „detox” din punct de vedere politic, rămân în continuare un om de stânga dar, în acelaşi timp, nu am cum să nu mă uit în continuare la calitatea oamenilor. La PSD încă nu ştim care este persoana primului ministru, iar la PNL este deja o chestiune cunoscută.

Cred că în Parlament, în afară de partidele mari vor mai intra PRU şi, posibil, ALDE. Sigur, şi UDMR va intra automat, pentru că sistemul nostru electoral le permite şi o cale alternativă de a intra în Parlament, aceea de a obţine minimum 20 la sută în patru judeţe. De altfel, părerea mea este că UDMR va fi cel care va înclina balanţa pentru formarea viitoarei majorităţi – ăsta e avantajul partidului-balama.

Dacă va exista o participare la vot să spunem de până în 40 la sută, cred că PSD şi ALDE vor avea majoritate, iar dacă participarea este spre 45-50 la sută la vot, cred că va fi o majoritate în jurul PNL.

Cristina Bobe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.