SĂNĂTATE

Megacolonul toxic secundar infecţiei cu Clostridium Difficile – o complicaţie cu consecinţe severe

Clostridium difficile este o bacterie anaerobă, de tip Gram-pozitiv, ce poate produce toxine dăunătoare pentru mucoasa colonului și capabile să inducă un răspuns inflamator sistemic important. Deși au fost identificate mai multe tulpini, numai acelea care produc toxinele A şi B determină boala simptomatică.

 

dragos-ene

Începând cu anul 2000, a existat o creștere dramatică a incidenţei şi severităţii infecţiei cu Clostridium Difficile. Deoarece infecţia cu C.D. nu este o boală care se raportează, statisticile complete nu sunt disponibile. Totuşi, studiile din centrele individuale raportează în mod constant o incidenţă în creştere, precum şi morbiditate şi mortalitate în ultimul deceniu.

Simptomatologia în infecţia cu C.D. se manifestă cu diaree apoasă, iar pacienții cu forme severe ale bolii prezintă manifestări toxice nespecifice, inclusiv dureri abdominale, meteorism accentuat, diaree abundentă, febră, tahicardie, sepsis și / sau șoc.

Termenul „infecţie cu Clostridium d. Complicata” a fost folosit pentru a descrie cazurile de șoc, megacolon toxic, perforaţie, nevoia de unitate de terapie intensivă (ATI), colectomie de urgență, sau de deces în termen de 30 de zile de la diagnostic.

Managementul inițial al bolii severe este de a stabiliza pacientul concomitent cu începerea tratamentului de reechilibrare hidro-electrolitică. Întreruperea tratamentului antibiotic, dacă este posibil, precum și orice medicamente antidiareice, deoarece acestea pot potența efectul toxinelor. În cazurile severe de colită în care se suspectează infecţia cu Clostridium difficile, tratament empiric ar trebui să fie inițiat în timp ce testele de confirmare sunt în curs de elaborare.

Metronidazol (oral și intravenos [IV]) și vancomicină (oral), au fost pilonii de tratament, de la descrierea inițială de colită cu C. difficile în 1978 și rămâne tratamentul de elecţie şi în ziua de azi. În cazurile uşoare de infecţie, se administrează metronidazol timp de 10-14 zile, fiind tratamentul de primă intenţie.

Pacienţii cu abdomen acut chirurgical necesită colectomie de urgenţă. Decizia asupra momentului intervenţiei este foarte dificilă. Există dovezi că intervenția chirurgicală precoce poate preveni decesul. Pacienții cu mai mult de 6 zile de terapie medicală înaintea intervenției chirurgicale s-au dovedit a avea mortalitatea mai scăzută.

Pacienţii la care s-a practicat colectomie de urgenţă au o probabilitate de deces mai mică decât pacienţii trataţi medical.

Colectomia subtotală cu ileostomie terminală este procedura de elecţie pentru pacienţii ce necesită intervenţii chirurgicale pentru colita severă sau megacolon toxic. Colectomie subtotală permite controlul bolii, stabilizarea pacientului și conservarea opțiunile de reconstrucție pentru viitor.

Infecţia CD fulminantă este o boală extrem de gravă și de multe ori fatală. Tratamentul adecvat administrat în timp util contribuie la reducerea mortalităţii.

Vancomicina și metronidazol reprezintă tratamentul antibiotic primar de elecţie.

Intervenția chirurgicală precoce la pacienții vârstnici, la pacienții cu leucocitoză severă, acidul lactic crescut, hipoalbuminemie și / sau semne de colaps hemodinamic sau insuficienţa de organ poate ajuta la reducerea mortalităţii pentru C.D. complicat.

 

LIBERTY MEDICAL CENTER vă oferă consultaţii şi servicii de specialitate atât pentru afecţiunile cu adresabilitate directă, cât şi pentru afecţiunile care necesită servicii chirurgicale în cadrul unei abordări medicale interdisciplinare.


LIBERTY MEDICAL CENTER reprezintă un vis împlinit atât pentru pacienţii ilfoveni cât şi pentru personalul medical care îl deserveşte.
Pentru pacienţii ilfoveni, poate reprezenta sfârşitul deplasărilor interminabile în căutarea unor servicii medicale performante.

 

Doctor Dragoş Ene, Medic Primar Chirurgie Generală Spitalul de Urgenţă Floreasca, Asistent Universitar UMF Carol Davila, Doctor în Ştiinţe Medicale, Fondator LIBERTY MEDICAL CENTER.

 

LIBERTY MEDICAL CENTER

ILFOV

Ştefăneştii De Jos

Adresa: str. ZORILOR nr. 23A

Tel: 0318806225/ 0729958522

E-mail: office@libertymedicalcenter.ro

Web: www.libertymedicalcenter.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.