POLITIC

Marian Petrache: PNL va avea candidaţi proprii la alegerile parlamentare

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, care este şi preşedinte al PNL Ilfov, a vorbit pentru Actualitatea de Ilfov despre cele mai importante proiecte de dezvoltare pe care instituţia la va derula în actualul mandat, precum şi despre felul în care se poate remedia cea mai acută problemă existentă în acest moment la nivelul judeţului.

De asemenea, Marian Petrache a făcut o scurtă analiză a actualei scene politice româneşti, dar şi pe tema alegerilor parlamentare care vor avea loc în luna decembrie a acestui an.

 

 

Reporter: Domnule preşedinte, care sunt direcţiile de acţiune ale conducerii Consiliului Judeţean Ilfov pentru acest mandat? Ce sectoare de activitate sunt prioritare?

 

Marian Petrache: În mandatul trecut am finalizat toate proiectele începute pe fonduri europene care au privit, în primul rând, zona socială. Concret, este vorba despre finalizarea spitalului judeţean, a şase centre sociale, dar şi despre închiderea investiţiilor pe apă şi canal şi, respectiv, drumurile judeţene.

În mandatul actual, care coincide şi cu începutul mandatului financiar 2014-2020, avem o sumă mult mai mică alocată din fonduri europene, întrucât Bucureşti-Ilfov a trecut în rândul regiunilor cu PIB-ul peste media europeană. Astfel, avem în jur de 12 milioane euro alocate pentru drumuri judeţene, bani din care vom face drumul judeţean care porneşte din DN1 Baloteşti până la Sitaru, Grădiştea, iar din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean vom face drumul judeţean din sud, paralel cu linia de centură, de la Ciorogârla până la Vidra.

Între proiectele prioritare majore ale perioadei următoare se numără Parcul ştiinţific de la Măgurele şi nodul intermodal de la Moara Vlăsiei, două mari proiecte care să ne conducă la crearea de noi locuri de muncă şi la creşterea veniturilor bugetare atât pentru comunităţile locale cât şi pentru Consiliul Judeţean. În felul acesta vom putea susţine şi, în acelaşi timp, întreţine toate activităţile sociale de la nivelul judeţului.

O altă prioritate este să consumăm toţi banii europeni, să finalizăm lucrările începute prin asociere cu primăriile – mai ales în zona educaţiei: creşe, grădiniţe cu program prelungit dar şi noi campusuri şcolare -, să finalizăm proiectele care vizează drumurile judeţene şi să ne gândim, după cum spuneam, la proiecte care să aducă dezvoltare economică, aşa cum sunt cele două anterior amintite, respectiv Parcul de la Măgurele şi intermodalul de la Moara Vlăsiei.

 

 

Reporter: Care consideraţi că este, la ora actuală, cea mai acută problemă a judeţului şi cum vedeţi rezolvarea ei?

 

Marian Petrache: La acest moment, cea mai acută problemă a judeţului este, din punctul meu de vedere, transportul public. A ajuns o aventură să circuli din Ilfov până în Bucureşti şi spun aceasta pentru că nu este doar din ce în ce mai greu, ci şi din ce în ce mai scump. Din acest motiv, punerea în aplicare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă este nu numai o necesitate, ci devine o obligativitate.

În ce priveşte relaţia cu Bucureştiul, nu aş descrie această relaţie acum, însă ideea centrală este că trebuie să colaborăm, şi nu să existe o contradicţie permanentă.

 

 

Reporter: Cum aţi defini climatul scenei politice româneşti de astăzi?

 

Marian Petrache: Unul foarte tulbure. Dacă, odată, confruntarea politică însemna dezbatere politică, discuţii pe proiecte, acum aceasta înseamnă duşmănii, acuze şi într-o măsură mult mai mică discutăm despre proiecte politice, viziuni politice şi viziuni de dezvoltare.

 

 

Reporter: La nivelul judeţului, care este formula în care va merge PNL în alegerile parlamentare? Va exista o alianţă, o coaliţie, eventual cu PMP având în vedere actuala structură a Consiliului Judeţean? Au avut loc discuţii legate de acest aspect?

 

Marian Petrache: Nu se va merge, la nivelul judeţului Ilfov, pe alianţă, fiecare dintre cele două partide, PMP şi PNL, va avea candidaţi proprii şi sunt convins că, aşa cum eu îmi doresc cât mai multe voturi ale ilfovenilor pentru PNL, exact aşa îşi doresc şi cei de la PMP pentru formaţiunea lor politică.

La nivelul judeţului există această asociere în vederea realizării unei majorităţi în Consiliul Judeţean şi trebuie să spun că mă înţeleg foarte bine cu cei doi vicepreşedinţi şi cu PMP în general. Ca dovadă, o parte din sarcinile mele au fost împărţite între cei doi vicepreşedinţi, unul pe social, iar celălalt pe economic.

 

 

Reporter: Cum credeţi că vor fi alegerile parlamentare la nivel naţional, din punctul de vedere al PNL?

 

Marian Petrache: Sunt nişte alegeri atipice. Este adevărat că fiecare tip de alegeri a avut specificul său, iar alegerile parlamentare au şi ele, evident, un specific aparte. Ceea ce caracterizează aceste alegeri este – după cum spuneam, de altfel, şi cu o altă ocazie – dezamăgirea cetăţenilor faţă de actuala clasă politică, dar şi faptul că astăzi nu mai avem lideri naţionali, lideri de tip locomotivă, cum erau altădată şi care determinau categoric câştigarea sau pierderea alegerilor.

Cât despre eventuale alianţe la nivel naţional, cred că acestea se vor încheia după alegerile parlamentare, singura alianţă care se vede la acest moment clar aşezată fiind PSD-ALDE.

Mi se pare improbabil ca PSD să ajungă la guvernare. Vom vedea ce se va întâmpla, însă, personal, eu nu cred că PSD va fi la guvernare.

Cristina Bobe

marian-petrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.