POLITIC SOCIAL

Marian Petrache: Îmi doresc ca ilfovenii să facă diferenţa între minciună şi adevăr. Iar atunci când nu mai au în ce să creadă, să creadă în fapte şi în realizări

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Bucureşti-Ilfov, felul în care se derulează actuala campanie electorală dar şi proiectele pe care PNL Ilfov le propune prin candidaţii săi la alegerile parlamentare sunt câteva dintre subiectele despre care preşedintele PNL Ilfov şi al Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a vorbit într-un recent interviu pentru Actualitatea de Ilfov.

marian-petrache

 

Reporter: Domnule preşedinte, aţi subliniat, în numeroase ocazii, necesitatea implementării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), care vizează atât Capitala cât şi judeţul Ilfov. În acest context, de ce nu a avut încă loc o discuţie pe această temă între dumneavoastră şi primarul general al Capitalei? Este de presupus că apartenenţa la formaţiuni politice diferite face mai dificilă concretizarea unor astfel de dialoguri?

Marian Petrache: Vreau să cred că o întâlnire pe această temă între mine şi primarul general al Capitalei încă nu s-a produs pentru că ne aflăm în plină campanie electorală. Sunt convins însă că, după alegeri, această întâlnire va avea loc, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă fiind un proiect obligatoriu de pus în practică.

 

Reporter: Aveţi certitudinea că doamna primar general va accepta această întâlnire, având în vedere faptul că nu a fost prezentă la cea mai recentă dezbatere publică, din 21 noiembrie, pe tema evaluării de mediu a PMUD, alegând să trimită la eveniment un reprezentant al Primăriei Generale?

Marian Petrache: Nu am o astfel de certitudine, dar nevoia unui asemenea Plan – dat fiind blocajul din Bucureşti – şi interesul dezvoltării acestei zone ne obligă la o poziţie comună.

 

Reporter: Potrivit preşedintelui USR, Nicuşor Dan, un recent sondaj de opinie arată faptul că formaţiunea politică pe care acesta o conduce se situează pe locul 2, după PSD, în preferinţele românilor ca nivel de încredere, iar PNL pe locul 3. În aceste condiţii, credeţi că liberalii ar fi trebuit să abordeze altfel actuala campanie electorală?

Marian Petrache: Nu vreau să fac prea multe comentarii, mai ales că avem un interes comun, acela de a-l sprijini pe Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru în următorul Guvern.

Nu cred că este foarte important cine se află pe locul 2 sau 3 în astfel de sondaje, ceea ce contează este ca atât noi cât şi dumnealor să convingem electoratul că varianta cea mai bună pentru ţara aceasta este Dacian Cioloş.

 

Reporter: De curând, într-o emisiune televizată, preşedintele PMP Traian Băsescu a declarat că nu exclude o alianţă cu PNL după alegeri, caz în care propunerea pentru funcţia de premier va fi domnia sa. Cum comentaţi aceste declaraţii?

Marian Petrache: Sigur, în această perioadă toate declaraţiile trebuie citite, în general, prin prisma campaniei electorale şi a intereselor pe care le reprezintă fiecare dintre autorii acestor declaraţii.

Domnul Băsescu are tot interesul să-şi motiveze şi să-şi mobilizeze electoratul, motiv pentru care e o declaraţie în logica de campanie.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a spus – şi a spus foarte bine – că una e discuţia în campanie şi alte este cea de după alegeri, când avem o imagine clară asupra formării Parlamentului.

În general, însă, e bine să fim reţinuţi şi să vedem ce se întâmplă după 11 decembrie.

 

Reporter: Ce îşi propune PNL Ilfov, prin candidaţii săi la alegerile parlamentare, să facă pentru acest judeţ în mod prioritar?

Marian Petrache: Cred că noi, cei din PNL, am dovedit în cei patru ani şi jumătate, de când facem administraţie la nivelul judeţului, că strategia noastră s-a axat pe dezvoltarea judeţului. La acest moment există, în fiecare localitate din Ilfov, cel puţin o investiţie pe care Consiliul Judeţean Ilfov a susţinut-o. Avem proiecte mari, lucrurile sunt clare pentru noi şi cred că şi oamenii – care ne-au votat într-o măsură atât de mare – au văzut că ceea ce facem, facem foarte bine.

 

Reporter: Credeţi că alegerile din 11 decembrie vor aduce un plus de imagine pentru PNL Ilfov, aşa cum, de altfel, s-a întâmplat la alegerile locale din iunie?

Marian Petrache: Alegerile locale au specificul lor, dat de calitatea omului care candidează şi, lăsând modestia la o parte, trebuie să spun că s-a văzut că PNL a ştiut să-şi aleagă candidaţii cei mai buni, astfel încât, la acest moment, 28 de primari din cei 40 din judeţ poartă culorile partidului nostru.

Pe de altă parte, specificul alegerilor generale e dat de faptul că, la nivelul fiecărui judeţ, rezultatele sunt influenţate de felul în care se face campania naţională şi mai puţin de campania care se face la nivelul judeţului. Am, însă, convingerea – ţinând cont de structura foarte puternică a PNL în Ilfov – că şi rezultatele vor fi pe măsura forţei noastre politice.

 

Reporter: Cum i-aţi caracteriza pe candidaţii PNL Ilfov la alegerile parlamentare, oameni pe care partidul dumneavoastră i-a propus? Ştim că mulţi dintre ei sunt oameni noi, tineri şi, în general, reprezintă prin ei înşişi nişte propuneri interesante.

Marian Petrache: Aţi văzut, probabil, că un singur candidat are „vechime”, ca s-o numim astfel, şi anume deputatul Daniel Gheorghe, un candidat viu, activ, de care îmi place foarte mult. Avem, într-adevăr, candidaţi noi, tineri, din 11 localităţi ale judeţului, fiecare dintre ei având un CV care le permite să facă faţă funcţiei de parlamentar. Am foarte mare încredere în ei şi sper ca un număr cât mai mare dintre ei să ajungă să reprezinte interesele ilfovenilor în Parlament.

 

Reporter: Promovaţi într-o mare măsură tinerii în cadrul organizaţiei PNL Ilfov, în condiţiile în care alte partide se bazează mai degrabă pe experienţă când vine vorba de candidaţi şi nu numai.

Marian Petrache: Eu sunt de acord că, pentru o muncă parlamentară, ai nevoie şi de experienţă. Pe de altă parte, însă, experienţa poţi s-o obţii şi în viaţa de zi cu zi. Lumea este într-o schimbare profundă şi cred că această ţară este a tinerilor, în primul rând.

 

Reporter: Credeţi că alegerile parlamentare din 11 decembrie se vor desfăşura în condiţii optime, atât în ţară cât şi în străinătate, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în diaspora la prezidenţialele de acum doi ani?

Marian Petrache: Eu gândesc pozitiv şi vreau să cred că alegerile se vor desfăşura în condiţii normale, chiar şi pentru domnul Dragnea, care are o experienţă mult mai mare ca mine şi ca noi, în general. Cred, aşadar, că alegerile vor fi corecte.

În general, procesul de votare trebuie să îndeplinească două criterii esenţiale: să creeze condiţii cât mai facile astfel încât fiecare cetăţean român să aibă posibilitatea să voteze şi să asigure secretul votului.

 

Reporter: Cum i-aţi convinge, în câteva cuvinte, pe cetăţenii din Ilfov să îi voteze pe candidaţii PNL la alegerile din 11 decembrie?

Marian Petrache: Îmi doresc ca ilfovenii să facă diferenţa între minciună şi adevăr, iar atunci când nu mai au în ce să creadă, să creadă în fapte şi în realizări. Am dovedit din belşug că suntem în stare să avem realizări şi să ducem la bun sfârşit numeroase proiecte, şi mi-aş dori să nu fie minţiţi cu simple cartoane desenate.

 

Reporter: Dacă PNL va face Guvernul şi vi se va propune să accedeţi către o altă funcţie, cum ar fi una de ministru, să spunem, veţi accepta o astfel de propunere?

Marian Petrache: Sunt convins că Partidul Naţional Liberal are suficiente rezerve pentru a forma un guvern, iar important pentru cel care va ocupa o funcţie de ministru este să emane încredere. Eu fac parte dintr-o generaţie care, din păcate, nu mai emană atâta încredere şi asta pentru că, probabil, toată clasa politică actuală a greşit. Ori, eu cred că ţara asta are nevoie de un guvern format din oameni care, în primul rând, inspiră încredere.

Este adevărat, la nivelul judeţului Ilfov lucrurile stau altfel – oamenii mă cunosc, ştiu ce am făcut şi cât am făcut şi sper ca acest lucru să rămână o constantă şi în continuare.

Cristina Bobe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.