SOCIAL

Marian Petrache: CJ Ilfov contribuie cu până la 90% la investiţiile în infrastructura educaţională

Poza Pt interviu

 

Consiliul Judeţean (CJ) Ilfov contribuie cu până la 90% la investiţiile în infrastructura educaţională realizate în localităţile din judeţ, banii provenind atât din surse proprii, cât şi din fonduri europene, a declarat, recent, preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache.

În prezent, CJ Ilfov derulează un important proiect de construire a grădiniţelor cu program prelungit în unele localităţi ilfovene. „În acest moment continuă proiectul început odată cu preluarea mandatului. Îmi doresc ca în fiecare unitate administrativ-teritorială să existe cel puţin o grădiniţă cu program prelungit, dorinţa mea finală fiind ca toţi copiii de vârstă preşcolară să aibă posibilitatea să stea în grădiniţe cu program prelungit”, a precizat Marian Petrache pentru bursa.ro.

„Sunt convins că statul într-o colectivitate educată cât mai mult timp face bine copiilor noştri. Acest lucru îi va ajuta atât din punct de vedere educativ, cât şi social şi al siguranţei. Părinţii trebuie să meargă la muncă, iar copiii nu pot să stea nesupravegheaţi”, a adăugat acesta.

Potrivit preşedintelui CJI, Ilfovul nu este un judeţ în care primăriile să aibă bugete foarte mici astfel încât să nu poată sprijini implementarea unor sisteme moderne de educaţie în unităţile de învăţământ. „(…) am fost puternic impresionat într-o vizită făcută în Danemarca, în 2000. Acolo am văzut grădiniţele cu program prelungit, unde unul din scopurile principale era identificarea aptitudinilor fiecărui copil, pentru care se întocmea o fişă. Acolo, educatorii îşi notau observaţiile făcute pe marginea activităţii elevului şi făceau recomandări părinţilor legate de viitoarea carieră a copilului. Aveau săli de traforaj, de pictură, de sport, unde puteau să identifice darul cu care fiecare copil era înzestrat de la natură”, a exemplificat preşedintele CJI.

Avem capacitatea să realizăm acest lucru în tot judeţul. Ilfov nu este un judeţ în care primăriile să aibă bugete foarte mici. Este adevărat că nevoile sunt mai mari decât în alte zone, dar primăriile au potenţial, iar eu vin în sprijinul lor. Consiliul Judeţean Ilfov merge cu aport de până la 90% din investiţiile primăriilor. Acolo unde primăriile au solicitat fonduri pentru investiţii, noi am contribuit la finanţare”, a precizat acesta.

 

 

Între marile priorităţi – dezvoltarea de şcoli profesionale pe raza judeţului

 

În scopul îmbunătăţirii rezultatelor pe care elevii le au la învăţătură, dar şi pentru calificarea forţei de muncă, Marian Petrache vizează demararea unor discuţii cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi cu oficialii din Ministerul Educaţiei, pentru a dezvolta şcoli profesionale în judeţul Ilfov. Mai mult, şeful CJ Ilfov intenţionează să dezbată acest aspect şi cu mediul de afaceri din regiune.

„După examenul de bacalaureat, am avut o discuţie cu inspectorul general şcolar şi sunt câteva aspecte care mă determină să încep o discuţie la nivelul ministerului de resort şi la nivelul Inspectoratului General Şcolar ca să realizăm, zic eu, un lucru pozitiv – să dezvoltăm şcoli profesionale. În zona Bucureşti-Ilfov şomajul este sub 1%. Deja resimţim o lipsă acută de muncitori calificaţi. Mă bazez pe discuţiile avute cu firmele private şi s-ar putea ca soluţia pentru noi să fie înfiinţarea acestor şcoli profesionale, într-o strânsă legătură cu mediul de afaceri din Ilfov. Consiliul Judeţean să fie un mediator între şcoală şi mediul de afaceri. Să nu uităm că în această zonă Bucureşti-Ilfov se produce mai mult de 25% din PIB-ul ţării”, a subliniat Marian Petrache.

În proiect – un campus universitar pe 50 de hectare

Între proiectele din domeniul educaţiei pe care CJ Ilfov le are în vedere se numără şi înfiinţarea unui campus universitar, întins pe 40-50 de hectare.„Consider că ar fi un lucru foarte bun, care aduce dezvoltare şi pe orizontală, iar Ilfovul are nevoie de o astfel de dezvoltare. Suntem în discuţii destul de avansate, sper să avem o informaţie clară în câteva luni. Un campus universitar înseamnă şi cercetare, care înseamnă cel mai important lucru în acest moment”, a spus Marian Petrache.

„De asemenea, aşteptăm să ni se cedeze o unitate militară unde să facem un parc ştiinţific. Ne vom adresa prim-ministrului în acest sens”, a mai precizat şeful CJ Ilfov.

Potrivit acestuia, ţara noastră ar trebui să pună un mai mare accent pe cercetare. „Avem Laserul de la Măgurele, care înseamnă cercetare pură. Dacă noi nu fructificăm cercetarea pură şi nu o transformăm în cercetare aplicată, atunci degeaba l-am făcut, or noi exact către acest lucru ne îndreptăm – să pierdem acest avantaj competitiv în raport cu celelalte ţări”, a mai spus Marian Petrache.

Cristina Bobe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.