SOCIAL

În sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 unități private fără unități de transfuzie sanguine autorizate

108 unități publice și 34 private funcționau, la data de 25 iulie, fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri, arată rezultatul unei centralizări a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private, centralizare efectuată de Ministerul Sănătăţii.

 

Pentru realizarea acesteia, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii, ministrul Vlad Voiculescu apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri au verificat toate unitățile de transfuzii neautorizate. Au fost investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație, DSP-urile urmând a stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.

De notat faptul că stadiul de actualizare a acestor date este la nivelul datei de 25 iulie. Este posibil ca unele unități de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obținut autorizația. În urma verificărilor DSP din teren este posibil ca această listă să se reducă. De asemenea, unele unități private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii.

Spitalele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri, mai arată sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.