ADMINISTRATIE

François Hollande a vizitat laserul ELI-NP de la Măgurele

Preşedintele Franţei, François Hollande, a vizitat marţi, 13 septembrie, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din oraşul ilfovean Măgurele.

Evenimentul a fost parte a primei vizite oficiale efectuate în România de un preşedinte francez, după cea a lui Jacques Chirac din 1997.

 

 

În vizita sa la Măgurele, François Hollande a fost însoţit de preşedintele Klaus Iohannis, în prezenţa celor doi fiind semnate mai multe acorduri în domeniile Educaţiei şi Cercetării.

„România şi Franţa sunt lideri mondiali în această tehnologie”, a spus Francois Hollande despre proiectul care este construit împreună cu francezii, dar care aduce acasă şi mulţi cercetători români cu stagii de cercetare în mari laboratoare ale lumii.

De altfe, cooperarea economică dintre România şi Franţa a primit un plus important la inaugurarea forumului economic „Parteneriatele franco-române de viitor”, care a fost deschis, marţi, la Măgurele. Mai multe acorduri în domeniile Educaţiei şi Cercetării au fost semnate de România şi Franţa, în prezenţa preşedinţilor Iohannis şi Hollande.

 

 

Hollande: În România există o cultură în ceea ce priveşte matematica, fizica. Preşedintele este fizician

 

„Suntem într-un cadru excepţional, este un simbol. Franţa şi România, datorită cercetătorilor şi întreprinderilor care îi însoţesc, pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume. Putem să fim mândri! Cine ar fi spus acum câteva zeci de ani că Franţa şi România ar putea fi lideri în acest domeniu? Datorăm acest lucru dezvoltării şi încrederii reciproce”, a spus Hollande la Măgurele.
„Trebuie să avem schimburi regulate economice, dar şi o politică industrială. Relaţiile noastre economice s-au intensificat permanent, Renault-Dacia a devenit o reuşită europeană, reprezintă 3% din PIB-ul României”, a mai arătat preşedintele francez.
„Franţa este cel de-al treilea furnizor al României, dar şi al treilea client al României. Schimburile noastre sunt foarte complementare în lanţul de valori şi în creştere continuă.

În România există o cultură în ceea ce priveşte matematica, fizica. Preşedintele este fizician. Această tradiţie face să putem să încheiem parteneriate, în domenii precum securitatea cibernetică, cercetare, inginerie regenerabilă”.

De asemenea, Hollande a mai vorbit și despre relațiile economice dintre cele două state, care se vor îmbunătăți odată cu investiția în fabrica de elicoptere de la Ghimbav.

„În jur de o sută de filiale din domeniul aeronauticii din Franţa vor fi consolidate datorită investiţiei de la Ghimbav. E un lucru bun pentru Romania, care va produce elicoptere, dar şi pentru Franţa. Să luăm exemplul Dacia-Renault. Renault a putut să îşi îmbunătăţească marjele”, a declarat președintele francez.

 

 

Iohannis: Parteneriatul dintre ţările noastre poate fi şi mai eficient

 

Totodată, omologul său român, Klaus Iohannis a precizat că parteneriatul dintre cele două țări va fi mai eficient.

„Prezenţa noastră aici confirmă excelenta cooperare dintre România şi Franţa. Este, totodată, un foarte bun prilej pentru a genera noi oportunităţi în cercetarea ştiinţifică, agricultură, infrastructură, apărare şi securitate, telecomunicaţii şi IT. Am convenit astăzi, în discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte Hollande, că parteneriatul dintre ţările noastre în aceste domenii poate fi şi mai eficient. Observ cu bucurie că anul 2015 a fost unul record în privinţa comerţului bilateral. Valoarea comerţului nostru depăşeşte 7 miliarde de euro, cu exporturi româneşti de 3,7 miliarde şi importuri în jur de 3,5 miliarde. În planul investiţiilor în România, Franţa este pe unul dintre locurile fruntaşe, cu investiţii directe de peste 7 miliarde de euro. Povestea de succes a parteneriatului dintre Renault şi Dacia este binecunoscută la nivel european, şi nu numai. Ea demonstrează, fără a fi singulară, că aici, în România, pot fi reunite toate verigile unei industrii competitive a automobilului, a mai spus Klaus Iohannis la întâlnirea cu înaltul oficial francez.

Cristina Bobe

hollande-la-magurele hollande-la-magurele-5 hollande-la-magurele-6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.