SOCIAL

Federaţia Sanitas a declanşat greva generală în sistemul medical. 80.000 de angajaţi au încetat lucrul

Aproximativ 80.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar au intrat, de luni, 31 octombrie, în grevă generală. O parte dintre aceştia s-au adunat, de altfel, luni dimineaţă în faţa Spitalului Floreasca. În spitale vor fi asigurate doar urgenţele medicale.

 

 

Motivul principal este acela că nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării, scrie hotnews. Decizia de încetare a lucrului  are loc după ce discuţiile purtate în mai multe rânduri de membrii Federaţiei Sanitas  cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au eşuat.

Principala solicitare a sindicalişitilor din sistemul medical vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept, potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
Federaţia Sanitas solicită introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane.
Sanitas cere, de asemenea, reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii, a mai spus Sepi.
Federaţia Sanitas a solicitat şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

„Urgențele vor fi asigurate, asigurăm acea treime, s-a facut apel către asociațiile de pacienți care au transmis în teritoriu ca azi afecțiunile care nu sunt de urgență, pacienții să rămână acasă”, a mai precizat Marius Sepi.greva-medici-2 greva-medici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.