SĂNĂTATE SOCIAL

Echipamente performante şi o nouă specialitate, la Spitalul Judeţean Ilfov

Condiţiile oferite de Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Ilfov s-au îmbunătăţit semnificativ în ultima perioadă, a declarat, miercuri, 26 octombrie, pentru Actualitatea de Ilfov dr. Patricia Ene, medic primar ORL, doctor în ştiinţe medicale specialist şi manager, din luna februarie a acestui an, al unităţii medicale ce deserveşte peste 300.000 de locuitori ai judeţului.

vst_8402

 

Potrivit acesteia, nu mai puţin de 20 de milioane de euro, din fonduri europene, au fost utilizate până în prezent pentru modernizarea Spitalului Judeţean Ilfov. „Fondurile de care a beneficiat spitalul – în cadrul proiectului iniţiat de Consiliul Judeţean Ilfov – au fost folosite pentru reproiectarea și consolidarea unei părți importante a clădirii, ajunsă într-o stare avansată de degradare, dar și pentru dotarea spitalului cu aparatură de ultimă generație”, spune dr. Patricia Ene.

„Mai exact, vorbim despre Corpul H al spitalului, Unitatea de Primiri Urgențe, dar și relocarea unor secţii complet refăcute: Chirurgie, Urologie, ORL și ATI. Pacientul este primit acum într-un pavilion curat, modern, dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie”, menţionează managerul spitalului.

„Tot în acest corp de clădire am amenajat o secție de radiologie şi imagistică medicală, dotată la standarde europene cu aparatură de ultimă generaţie. Pe lângă ecografe noi şi performante, această secţie are în dotare un aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) extrem de performant. Un astfel de RMN se mai află doar la alte două spitale din capitală, Spitalul Clinic Fundeni și Spitalul Universitar. Însă, piesa de rezistenţă a acestei secţii este SPECT – CT, un echipament extrem de performant, un aparat «doi în unu», adică CT (Computer Tomograf) şi scintigraf. Am angajat medici radiologi care s-au alăturat echipei din această secţie pentru a lucra cu aceste noi echipamente.

Investigaţiile realizate cu acest aparat cresc eficienţa localizării şi depistării tumorilor maligne, în special, dar se întrebuinţează şi în cardiologie pentru realizarea angiografiilor neinvazive la pacienţii care au contraindicaţie pentru această investigaţie în forma clasică. În București, mai există doar două aparate SPECT CT. Cel de-al treilea se află la noi.

Vreau să amintesc aici şi blocul operator ultra-modern care funcţionează la etajul 5 al spitalului. Chiar dacă mai avem multe de făcut, sunt fericită că putem trata bolnavii în săli de operație moderne, dotate cu sisteme și instrumentar de ultimă generație: aparate radiologice mobile, aparate de laparoscopie cu transmisie video.

De asemenea, și în ceea ce privește sterilizarea, vorbim practic de o secţie complet nouă, în care beneficiem de aparatură de ultimă generație. Au fost efectuate instruiri ale personalului de către firmele care au furnizat aparatura. Este un spital frumos, este un spital – repet – peste spitalele private.

Așadar, condițiile oferite de spital s-au îmbunătățit semnificativ. Și sigur vom continua să modernizăm spitalul. Printr-un program al Consiliului Județean, urmează să realizăm o integrare a tuturor pavilioanelor spitalului, care vor fi reabilitate, la rândul lor, și să construim pasarele între corpurile existente și pavilionul H. Odată realizat acest proiect, vom avea un spital capabil să concureze cu orice unitate medicală din București și îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se realizeze în mandatul meu de manager al Spitalului Județean Ilfov”, subliniază dr. Patricia Ene.

 

 

„Îţi crește inima atunci când, și datorită tehnologiei cu care lucrezi, reușeşti să îmbunătățești vizibil starea de sănătate a unui om sau chiar să îi salvezi viața”

 

În contextul în care mai toate spitalele se confruntă cu o criză de personal, nu este şi cazul Spitalului Judeţean Ilfov, spune managerul acestuia. „Cu mândrie spun că din luna iunie s-a alăturat echipei noastre un medic epidemiolog. Astfel, Spitalul Județean Ilfov este printre puținele spitale din țară care au medic cu această specializare. Epidemiologul este vital într-o unitate medicală spitalicească, pentru că infecțiile nozocomiale reprezintă un real pericol, nu numai la noi, ci peste tot în lume. Medicii epidemiologi sunt precum soldații din linia întîi, cei care atacă la baionetă și gestionează microbii din spitale. La sfârșitul anului trecut, erau doar 200 de medici epidemiologi în cele peste 400 de spitale din România. Realizați ce înseamnă acest lucru. O luptă cu mâinile goale în fața infecțiilor intraspitalicești. Din fericire, noi avem un responsabil care se ocupă de prevenirea și ținerea sub control a infecțiilor din spital, iar respectarea normelor ne-a fost garantată și de rezultatele pozitive ale controalelor efectuate recent de echipe ale Ministerului Sănătății, DSP Ilfov și ale Inspecției Sanitare de Stat”, precizează dr. Patricia Ene.

„Sunt mândră, totodată, pentru că lucrez cu o echipă de medici devotați meseriei și pacienților. Îmi doresc să măresc echipa de medici, am reuşit să mai aduc câţiva medici chirurgi, ortopezi şi radiologi şi să mai angajez câteva asistente. Mă bucură faptul că acum, cu personalul pe care îl avem, reușim să acoperim toate specialitățile. Mi-aș dori să îi pot motiva financiar pe toți cei cu care lucrez, însă, din păcate, nu am foarte multe pârghii. Compenzez, însă, oferindu-le posibilitatea să lucreze cu aparatură de ultimă generație, într-un spital care se modernizează vizibil pe zi ce trece. Și sunt convinsă că și acest lucru le oferă satisfacție. Vă spun din proprie experiență. Îţi crește inima atunci când, și datorită tehnologiei cu care lucrezi, pui un diagnostic corect, rapid, reușind astfel să îmbunătățești vizibil starea de sănătate a unui om sau chiar să îi salvezi viața”, spune managerul unităţii medicale.

 

 

Aparate ultramoderne de detectare a infecţiilor nosocomiale

 

„Curățenia din spital se află şi ea între principalele mele preocupări. Calitatea serviciilor de curăţenie lăsa mult de dorit când am ajuns aici. În acest moment, asigurăm acest serviciu cu personalul propriu. Am angajat suplimentar 15 infirmiere și îngrijitoare, astfel încât să acoperim la standarde înalte aceste servicii”, spune dr. Patricia Ene. „Ţin foarte mult la curăţenie şi la confortul pacientului. Verific personal dacă femeile de serviciu îşi fac treaba. Mai mult, participăm la un program pilot, alături de alte două spitale din București, în cadrul căruia beneficiem de sisteme moderne de purificare a aerului şi de testare a calităţii aerului. Aparatele ultramoderne de detectare a infecţiilor nosocomiale au fost instalate în secţiile cu risc major în cazul apariţiei infecţiilor, mai exact în ATI şi la secţia de neonatologie. Tot în cadrul acestui proiect pilot, beneficiem şi de aparatură pentru verificarea şi monitorizarea gradului de curăţenie şi dezinfecţie”.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov se numără printre puținele astfel de unităţi din țară care oferă pacienților și servicii de recuperare medicală, explică managerul acestuia. „Spitalul Județean Ilfov a fost gândit ca o unitate medicală One Stop. Adică, pacientul care vine la noi  are parte nu numai de diagnostic și tratament, dar și de recuperare medicală. Recuperarea medicală este extrem de importantă pentru că ne permite să monitorizăm evoluția bolnavului până la vindecare. Spitalul are o bază de recuperare medicală modernă care funcţionează pe 3 etaje, unde pacienţii beneficiază de servicii de recuperare locomotorie şi neurologică, kinetoterapie si hidroterapie”, explică dr. Ene.

 

 

O nouă specialitate în cadrul spitalului – ortopedie şi traumatologie

 

Am  introdus o specialitate nouă în spital, ortopedie şi traumatologie, pentru care intenţionez ca, până la sfârşitul anului, să finalizez o secţie complet utilată în care să le putem oferi pacienţilor servicii medicale de calitate, indiferent de gradul de complexitate al cazurilor. Această secţie va avea un bloc operator nou, dotat conform celor mai înalte standarde. În prezent, acoperim  această specialitate doar pentru cazuri de complexitate medie.

Sper, de asemenea, să reușim să extindem  lucrările de modernizare pe care le-am început deja, la întreg spitalul. Acest lucru nu depinde însă numai de mine, ci și de Consiliul Județean Ilfov, din partea căruia beneficiem, de altfel, de susţinere şi de intenţia de a accesa noi fonduri europene cu care să continuăm lucrările de modernizare. Dacă aceste planuri se vor concretiza, sunt convinsă că vom reuși să transformăm Spitalul Județean Ilfov într-un reper regional în asigurarea asistenţei medicale”, subliniază managerul.

 

 

„Când vezi că pacientul îi strânge mâna medicului și îi mulțumește, oricât ai fi de obosit, o iei iar de la capăt”

 

„Misiunea mea este să asigur servicii medicale de calitate și la timp tuturor pacienților care apelează la Spitalul Județean Ilfov și să mă asigur că medicii au aparatura necesară și medicamentele cu care să trateze bolnavii”, spne dr. Patricia Ene, atunci când vine vorba de responsabilităţile funcţiei pe care o ocupă. „E drept că profesia de medic diferă de cea de manager de spital, însă experiența acumulată ca medic mă ajută să înțeleg mai bine problemele cu care ne confruntăm în spital și să iau cele mai bune decizii în cunoștință de cauză.

Ca medic, răspunzi de viața bolnavului pe care-l tratezi. E responsabilitatea ta ca omul să meargă acasă sănătos. Zi de zi, faci tot ce ţine de tine pentru sănătatea pacienţilor tăi şi, uneori, sunt necesare decizii rapide care pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Ca manager, deciziile pe care le iei, sau proiectele pe care le demarezi, se repercutează în mod egal și asupra pacienților, și asupra medicilor. Trebuie să le fie bine tuturor. Vorbim, așadar, de o dublă satisfacție. Când medicul e fericit că lucrează într-un spital curat, modern, cu aparatură de ultimă generație, și tu, ca manager eşti mulțumit. Când ieși pe hol și vezi că pacientul îi strânge mâna medicului și îi mulțumește, oricât ai fi de obosit, o iei iar de la capăt”, încheie dr. Patricia Ene, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov.

One Reply to “Echipamente performante şi o nouă specialitate, la Spitalul Judeţean Ilfov

  1. In final un articol care prezinta o stare de fapt si nu refularile doctorilor ce nu doresc ca aceasta unitate sa se ridice la standarde europene. Un articol profesionist care nu lasa loc de interpretari gen ” virusi si bacteriile ucid bolnavi care sunt transportati cu targa „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.