CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV

”Drumul mătăsii” va trece prin Otopeni

Astăzi, 13.07.2017, au avut loc la Primăria Otopeni convorbiri între reprezentanții județului Ilfov și ai provinciei Zhejiang din Republica Populară Chineză care au efectuat o vizită oficială în România la invitația Guvernului. Delegația chineză a fost condusă de Jiajun Yuan, guvernatorul provinciei Zhejiang iar din partea română de președintele CJ Ilfov, Marian Petrache.

Vizitele reprezentanților provinciei Zhejiang reprezintă deja pentru ambele părți o dovadă concretă de consolidare a prieteniei și cooperării între provincia Zhejiang și județul Ilfov.

Președintele CJI, Marian Petrache, a prezentat viziunea intereselor instituției pe care o reprezintă privind evoluția relațiilor bilaterale, ce vor deveni puncte-cheie în
proiectul Înțelegerii de înfrățire. Astfel, în viziunea președintelui CJI, scopul întâlnirilor oficiale este atragerea de investiții, promovarea comerțului bilateral și a schimburilor interumane, dezvoltarea de proiecte comune.

Domeniile în care CJI propune colaborarea cu reprezentanții provinciei Zhejiang sunt economice, de comerț și investiții, educație și cercetare, știință, tehnologie, turism și cultură.

În privința formelor în care se pot realiza dezideratele Înțelegerii de înfrățire, CJI susține  vizitele instituționale reciproce, schimbul de experiență și bune practici în domeniul administrației, promovarea cooperării între societățile economice și comerciale, încurajarea și susținerea implicării în colaborare a camerelor de industrie și comerț din Ilfov și Zhejiang, invitarea la întâlniri de afaceri, târguri și expoziții, seminarii, încurajarea/organizarea de schimburi culturale, educaționale.

Pași concreți pentru înfrățire

După discuțiile de la Primăria Otopeni, Remus Trandafir, director al Direcției Absorbție Fonduri Interne și Internaționale a declarat: ” Am stabilit să ne ocupăm concret de înfrățirea cu provincia Zhejiang și ambele părți să înceapă demersurile pentru actele necesare. Tot prin reprezentanții celor două părți – ilfoveană și chineză – s-a stabilit platforma de comunicare. Cele două delegații au stabilit și cele patru direcții de cooperare. Prima este din domeniul logisticii, știut fiind faptul că provincia Zhejiang are pe teritoriu cel mai mare port al Chinei, cel de la Ningbo-Zhoushan și că din provincia Zhejiang, începând cu ianuarie 2017, pleacă de două ori pe săptămână trenuri cu mărfuri până în Europa, pe renumitul ”Drum al mătăsii”. În consecință, oficialii părții ilfovene și chineză au discutat despre eventualitatea construirii la Otopeni a unui nod intermodal care să aibă conexiune și cu autostrada A2, spre Constanța și, evident, spre port.

O altă direcție de cooperare este în domeniul comerțului electronic ( e-commerce) datorită faptului că în provincia Zhejiang se află celebra piață online Alibaba. În urma discuțiilor de astăzi, având în vedere că în Regiunea București – Ilfov există concentrată cea mai mare forță IT, s-a stabilit existența unei colaborări între experții celor două regiuni. A treia direcție de cooperare este turismul pentru că provincia Zhejiang trimite anual 2 milioane de oameni de afaceri în Europa, iar Regiunea București-Ilfov este a treia destinație românească în domeniu.

Și a patra direcție de cooperare a fost cea în legătură cu mediul de afaceri și cu întărirea relațiilor dintre Asociația Oamenilor de Afaceri Chinezi din România și oamenii de afaceri ilfoveni și, în principal, prin cooperări privind Parcul Științific de la Măgurele”.

Ilfov – China, discuții oficiale din 2013

Prima întâlnire bilaterală cu autoritățile locale din provincia Zhejiang a avut loc în iulie 2013 (delegația condusă de Mao Linsheng – prim-vicepreședinte al Parlamentului provinciei), s-a încheiat cu semnarea unei Scrisori de Intenție privind stabilirea de relații de înfrățire între jud. Ilfov și provincia Zhejiang.

În noiembrie 2013 Consiliul Județean Ilfov a primit vizita unei delegații din districtul Xiaoshan (condusă de Yu Donglai – consilier la Guvernul Popular din Districtul Xiaoshan), ocazie cu care s-a semnat o Scrisoare de Intenție privind stabilirea relațiilor de prietenie între districtul Xiaoshan din provincia Zhejiang și comuna Afumați din județul Ilfov.

Cristina Bunea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.