SOCIAL

Dragomireşti Vale: Debut de an şcolar cu spaţii noi pentru elevi şi profesori

În comuna Dragomireşti Vale, noul an şcolar a venit cu o frumoasă surpriză pentru copii, părinţi şi dascăli. Astfel, joi, 8 septembrie, a fost inaugurată noua grădiniţă din localitate, dar şi un nou corp de clădire al şcolii cu clasele I-VIII din localitate.

Obiective extrem de importante pentru comunitate, cele două investiţii înseamnă, mai exact, spaţii largi, luminoase, dotări ce respectă normativele europene şi condiţii excelente de desfăşurare a activităţii.

 

 

Alături de edilul localităţii, ing Gheorghe Socol, la festivitatea de inaugurare au fost prezenţi domnul Constantin Călinoiu, director executiv în cadrul Direcţiei Investiţii a Consiliului Județean Ilfov, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai conducerii unităţilor de învăţământ din localitate, cetăţeni ai comunei.

În debutul evenimentului, un sobor alcătuit din toţi preoții comunei a oficiat o slujbă de binecuvântare a obiectivului, a corpului didactic care va deservi acest obiectiv, a tuturor celor implicați in acest proiectdar şi a tuturor cetățenilor din ţară şi din afara ei, a armatei, a președintelui şi a tuturor oamenilor lumii, după bunul obicei al Bisericii Ortodoxe Române. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât ziua inaugurării a coincis cu marea sărbătoare a Naşterii Maicii Domnului, o zi cu însemnătate deosebită pentru toţi românii.

Primarul comunei, ing. Gheorghe Socol, a adresat apoi câteva cuvinte celor prezenţi: „Onorați invitaţi, avem în față rezultatul muncii a sute de oameni, inaugurarea unui proiect care a început în urmă cu mulţi ani. Ca urmare a dezvoltării comunei noastre, tot mai mulţi cetățeni m-au sesizat cu privire la necesitatea din ce în ce mai mare de spații noi şi moderne de învățământ. Pe lângă dezvoltarea infrastructurii rutiere şi a rețelelor edilitare, pe un loc de frunte s-a aflat şi dezvoltarea infrastructurii de învățământ. În acest sens am procedat la înființarea unei echipe de profesioniști din cadrul primăriei şi Consiliului Local pentru identificarea şi implementarea unui program de dezvoltare integrată a infrastructurii de învățământ din comuna noastră. Etapele au fost lungi şi anevoioase – era necesară obținerea unui număr foarte mare de avize, s-au efectuat nenumărate analize, au fost prezentate şi analizate un număr multiplu de variante iar intr-un final s-a adoptat cea mai bună soluție pentru comunitatea noastră. Soluţie care să fie favorabilă şi în viitorul îndepărtat, care a luat în calcul toate variantele de dezvoltare şi creștere demografică a comunei noastre. Următoarele etape au fost elaborarea Studiului de fezabilitate, licitarea publică, obținerea de alte avize şi demararea construcției. Menționez că alături de noi a fost conducerea Consiliului Judeţean Ilfov, care ne-a oferit soluţii la probleme pe care le credeam de nerezolvat. Una peste alta, astăzi faptele vorbesc de la sine şi rezultatele concrete se văd.  În comuna Dragomireşti Vale, viitorul vine şi nu ne ia prin surprindere. Suntem pregătiți!”, a spus edilul.

Potrivit acestuia, noua construcție este gândită şi compartimentată după ultimele normative europene. La fel de important, aceasta respectă toate reglementările în vigoare din punct de vedere PSI. Astfel, nu există scenariu de calamitate sau incendiu care să pună în pericol viețile celor aflați înăuntru: copii, personal didactic, auxiliar sau vizitatori, a explicat primarul localităţii.

În ce priveşte regimul de construcție al clădirii, acesta este de tip P+1+M cu o suprafață utilă desfășurată de 1.073, 67 mp. Ea cuprinde patru săli de cursuri, trei săli de dormit, o sală polivalentă, o sală de mese, birouri pentru directori şi corpul didactic dar şi spaţii adiacente – sală filtru medical, izolator medical, spațiu pentru pregătirea meselor, vestiare, camere tehnice etc.

În spatele noii grădinițe se află o sală nouă de sport pentru clădirea existentă a şcolii cu clasele I -VIII. „Aceasta are o suprafață desfășurată de 597,72 mp şi cuprinde, pe lângă spaţiul destinat activităţilor sportive, şi un corp cu regim P+1 care deţine toate anexele necesare: vestiare fete şi băieţi, grupuri sanitare, birouri pentru profesori, spaţii de depozitare şi spații tehnice. Pe lângă principalul ei scop, acela de a furniza un spaţiu propice desfășurării activităților sportive a elevilor şcolii, sala va putea fi închiriată pe viitor şi utilizată pentru organizarea de evenimente sportive şi culturale la nivel județean. Acest lucru va face posibilă amortizarea în timpul cel mai scurt a investiției şi, în plus, prestigiul comunei şi al judeţului nostru vor creşte semnificativ”, a mai adăugat primarul comunei.

 

img_8141 img_8251

„Când există o conducere bună şi oameni capabili, lucrurile se mişcă înainte iar rezultatele se văd”

 

A luat apoi cuvântul domnul Constantin Călinoiu, din partea Consiliului Judeţean Ilfov: „Domnule primar, stimaţi părinţi, dragi invitaţi, mă bucură nespus de mult cuvintele dumneavoastră, ale sfinților părinți şi mă bucură, de asemenea, numărul mare de persoane prezente la inaugurarea de astăzi. Am ascultat cu atenție şi plăcere cuvântul dumneavoastră şi pot spune cu mare bucurie că, datorită unor oameni ca dumneavoastră, proiectele de infrastructură nu rămân doar la stadiul de proiect, ci se duc la bun sfârşit iar comunitățile locale beneficiază de roadele muncii noastre comune. În aceste momente deosebit de delicate pentru țara noastră, vedem cum, atunci când există o conducere bună şi oameni capabili, lucrurile se mişcă înainte iar rezultatele se văd”, a spus Constantin Călinoiu.

Discursul directorului executiv din cadrul CJ Ilfov a fost urmat de inaugurarea noului corp al şcolii cu clasele I -VIII din satul Dragomireşti Deal, comuna Dragomireşti Vale. Din exterior, acesta domină vechea şcoală atât prin dimensiuni cât si prin arhitectură. Cu o suprafață utilă amenajată de 624,99 mp şi un număr de opt săli de clasă, 6 grupuri sanitare, inclusiv unele destinate persoanelor cu deficienţe locomotorii, noul corp aproape triplează suprafața şi numărul de săli de clasă al şcolii din Dragomirești Deal.

În spatele noului corp al şcolii se înalţă structura metalică a noii săli de sport. Aceasta va avea o suprafață construită totală de 655,05 mp şi va fi o copie fidelă a celei din Dragomireşti Vale, cu menţiunea că vestiarele şi grupurile sanitare, birourile profesorilor şi spaţiile de depozitare vor fi amplasate pe latura scurtă, în continuarea sălii.

De precizat faptul că acest obiectiv va fi recepționat în luna octombrie a acestui an şi va reprezenta, fără îndoială, încă un motiv de mândrie pentru locuitorii acestei comune.

Cristiana Panaitimg_8347 img_8376 img_8391 img_8304

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.