SOCIAL

Directorul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Petrăchioaia, Ionel Cojoacă: „Prima condiţie pentru a reuşi în profesia de dascăl este ca aceasta să îţi placă”

Învăţător în comuna Petrăchioaia de 14 ani, având o vechime totală în învăţământ de 19 ani şi un master în management educaţional, domnul Ionel Cojoacă a fost numit în funcţia de director al Şcolii Gimnaziale nr. 1 din localitate, la 1 septembrie 2015, în baza a mai multe condiţii care trebuiau îndeplinite pentru ocuparea acestei funcţii.

Recent, Ionel Cojoacă a oferit, pentru Actualitatea de Ilfov, o serie de amănunte legate de responsabilităţile sale în calitate de director al unităţii de învăţământ, referindu-se, în acelaşi timp, şi la aşteptările pe care le are, alături de colectivul pe care îl conduce, pentru noul an şcolar.

 

 

„În precedentul an şcolar am colaborat cu fostul director al unităţii de învăţământ, dascăl care a ocupat această funcţie vreme de 26 de ani, astfel încât am reuşit într-o mare măsură să îmi dau seama cam care sunt problemele instituţiei de învăţământ dar şi modalităţile de manageriere a unei astfel de colectivităţi”, a declarat Ionel Cojoacă.

„În ce priveşte perioada imediat următoare, planul de dezvoltare instituţională a şcolii a fost realizat, în 2013, pentru un interval de patru ani, astfel că urmărim exact strategia şi ţintele manageriale cuprinse în acest plan. El se va finaliza, aşadar, în 2017, iar dacă voi mai ocupa funcţia de director la acel moment, voi putea vedea dacă am atins aceste ţinte şi obiective şi vom elabora un nou plan de dezvoltare a şcolii.

În altă ordine de idei, ne-am dorit – iar eu aş spune că am şi reuşit – să debutăm cu dreptul în acest nou an şcolar, mai ales că începând din acest an avem şi o grădiniţă nouă, cu program prelungit. Acum avem două grupe, cu un număr total de 40 de locuri, însă sperăm ca părinţii şi copiii să fie mulţumiţi de condiţiile oferite iar de anul viitor să dublăm numărul acestora, pentru că spaţiu este suficient. Încă ne confruntăm, ca în toate localităţile din mediul rural, cu lipsa de cadre didactice, însă sperăm ca şi această problemă să fie remediată pe viitor.

Este adevărat că, din cauza salariilor din educaţie, puţini tineri se mai îndreaptă către domeniul învăţământului, alegând alte cariere şi oportunităţi nu doar în Ilfov ci şi în Capitală. Eu sunt de părere că prima condiţie pentru a reuşi în profesia de dascăl este ca aceasta să îţi placă, să ai chiar o anumită afinitate pentru această meserie, una frumoasă, nu lipsită de dificultăţi, însă nici de satisfacţii”.

 

 

„Am avut, ca învăţător, extrem de multe reuşite profesionale alături de copiii de aici”

 

„Sigur, multe lucruri ar trebui schimbate în sistemul nostru de învăţământ şi iată că au început, se pare, să se producă anumite schimbări, odată cu procedurile privind salarizarea cadrelor didactice. În orice domeniu, de altfel, pentru performanţă şi calitate la locul de muncă, este clar că trebuie să fii motivat. De la acest lucru pleacă şi problemele pe care noi le întâmpinăm, aşa cum sunt cele câteva ore neacoperite de la şcoala din centru, care are o capacitate de 400 de elevi.

Multe cadre didactice tinere vin, stau la noi un an şi apoi pleacă spre alte unităţi de învăţământ. Aş spune că am fost o excepţie din acest punct de vedere, pentru că m-am titularizat aici şi am rămas aici, iată, de 14 ani. Evident că, după atâta vreme, nu îmi mai pun problema de a pleca în altă parte.

Sigur, responsabilităţile care vin cu funcţia de director nu sunt uşoare şi nici puţine, însă am ştiut ce anume presupun acestea, astfel că, înarmat cu ambiţie şi răbdare, sper să îmi îndeplinesc atribuţiile cel puţin onorabil. Pe de altă parte, de-a lungul timpului am avut, ca învăţător, extrem de multe reuşite profesionale alături de copiii de aici, nenumărate satisfacţii şi bucurii. De aici, probabil, şi dezamăgirea părinţilor dar şi a celor mici atunci când au aflat că, ocupând funcţia de director, nu mai pot lucra alături de colectivul de copii pe care l-am avut în grijă până acum. Voi rămâne însă aproape de ei şi voi colabora cu doamna învăţătoare care i-a preluat, astfel încât la sfârşitul clasei a IV-a rezultatele copiilor să fie unele foarte bune.

Vorbind şi despre implicarea administraţiei locale, aceasta este vizibilă şi în domeniul educaţiei. Ca un exemplu, transportul elevilor de la sate către Şcoala Gimnazială nr. 1 se face cu două microbuze specializate în transportul copiilor, combustibilul microbuzelor, remuneraţiile conducătorilor auto ai acestora şi cheltuielile aferente fiind suportate de bugetul local.

Pe de altă parte, sunt convins că şi părinţii îi vor sprijini pe cei mici, mai ales că şcoala noastră este o instituţie deschisă către parteneriate cu întreaga comunitate locală. De multe ori rezultatele copiilor depind într-o mare măsură şi de implicarea părintelui, astfel că este realmente nevoie de această implicare.

Le doresc sănătate şi succes tuturor, atât părinţilor cât şi colegilor mei cadre didactice, iar în ce îi priveşte pe copii, ne aşteptăm ca atât rezultatele la învăţătură cât şi conduita lor să fie cele pe care cu toţii le dorim”, a încheiat directorul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Petrăchioaia, Ionel Cojoacă.

Cristiana Panait

 

 

 

nou-an-scolar-gradinita-4 nou-an-scolar-gradinita-6 nou-an-scolar-gradinita-7

 

nou-an-scolar-scoala-1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.