SOCIAL

De azi, salariul minim brut se majorează cu 16%

Începând cu data de 1 februarie au loc schimbările prevăzute în HG nr. 1/2017, publicată în MO Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 privind majorările de salarii pentru angajați și artiști, după cum urmează:

Salariul minim urcă la 1.450 de lei

Salariul minim brut se majorează cu 200 de lei (16%), de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie. Salariul primit „în mână“ după această majorare va fi cu aproximativ 150 de lei mai mare. Salariul lunar net al unui angajat care nu are persoane în întreţinere va fi de 1.065 de lei, faţă de 925 de lei, cât a fost din mai 2016, când salariul minim brut a crescut la 1.250 de lei. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei.

 Cresc amenzile rutiere

Odată cu majorarea salariului minim pe economie creşte şi cuantumul amenzilor de circulaţie. Potrivit Codului Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, de la 1 februarie 2017, punctul de amendă va creşte de la 125 de lei la 145 de lei. Amenzile de circulaţie vor fi majorate începând cu 1 februarie, cuantumul acestora fiind stabilit de la 290 de lei până la un nivel maxim de 2.900 de lei, în funcţie de gravitatea contravenţiilor comise.

 Salarii majorate în administraţia locală

Guvernul a mai decis să majoreze, de la 1 februarie, cu 20% salariile şi sporurile încasate de personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale.

 Mai mulţi bani pentru artişti

Tot de la 1 februarie, salariile şi sporurile încasate de actori şi alte categorii de artişti – personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte – vor fi majorate cu 50% faţă de nivelul acordat în prima lună a acestui an.

 Facilităţi pentru studenţi

Guvernul a decis să majoreze bursele pentru studenţi de la 83 de lei la 201 lei pe lună şi, totodată, să le ofere acestora transport gratuit pe calea ferată. În România, sunt aproximativ 500.000 de studenţi, însă facilităţile se acordă doar celor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă. Costul acestei măsuri va fi acoperit din sume încasate suplimentar de la români cu salarii mari, în urma modificării Codului Fiscal.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.