ACTUALITATE ADMINISTRATIE CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV DIVERSE ECONOMIC POLITIC

Consiliul Județean Ilfov a votat bugetul pe acest an: banii sunt mai puțini cu 35%

Consilierii județeni au aprobat miercuri, 12 februarie 2020, proiectul de hotărâre privind bugetul local al județului Ilfov pe anul 2020. Cu o valoare de 217.589.126 lei, acesta a fost diminuat cu aproape 35%, față de 2019, ”la limita minimală de dezvoltare”, după cum a afirmat președintele Consiliului Județean Ilfov (CJI), Marian Petrache.

 

Șeful CJ propune varianta unui împrumut pentru a completa bugetul

„Față de proiectele care sunt lansate, unde oricum nu ne ajung banii, va trebui să vă propun, în următoarea ședință poate, un împrumut. Suntem pe final cu Strategia de Dezvoltare a Județului și, având în vedere că anul acesta ne-a scăzut bugetul cu aproape 35%, este clar că modul cel mai sigur pentru asigurarea unor venituri bugetare care să ne permită, la limita minimală, dezvoltarea, va fi să finanțăm zone care să devină zone de dezvoltare economică, care să aducă bani la buget. O să discutăm pe larg subiectul, într-o ședință specială.

Sperăm la o refacere a bugetului în partea a doua a anului, dacă nu, este obligatoriu să facem un împrumut pentru susținerea cofinanțărilor pe proiecte europene. Gândiți-vă la drumul județean dintre Balotești și Grădiștea, unde e gata licitația și unde vorbim de 80 de milioane cu TVA, jumătate fonduri europene, jumătate trebuie să punem noi; apoi, avem contract de execuție la Berceni sau am lansat licitație, și în două luni e gata, pentru DJ 401A, care va fi cel mai modern drum al județului, iar aici e vorba de 130 de milioane de lei”, a explicat Marian Petrache.

Șefii județului vorbesc despre un buget de subzistență

În susținerea afirma­ției președintelui CJI, directorul executiv Bogdan Costea a vorbit despre ”un buget care asigură necesitățile stringente ale CJI și unităților descentralizate, nemaiasigurând dezvoltarea. Practic, un buget de subzistență”, a concluzionat Costea.

La proiectul bugetului local au fost depuse, în premieră, observații. Se cerea, de exemplu, finanțarea unui proiect de promovare a stabilirii domiciliului în Ilfov a celor care, faptic locuiesc în județ, dar au încă domiciliul, în acte, în alte localități sau finanțarea realizării unui studiu de fezabilitate pentru înființarea unei Unități de Primire Urgențe la Spitalul din Buftea. Marian Petrache a precizat că s-au analizat observațiile, cei care le-au formulat vor primi și răspunsuri în scris, iar dacă doresc, după aprobarea bugetului, pot depune eventuale contestații.

Cel mai spinos subiect, repartizarea banilor din impozitul pe venit pe fiecare localitate

Un alt punct important al Ordinii de zi a vizat aprobarea proiectului de hotărâre pentru repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 6% din impozitul pe venit în sumă de 27.316.000 lei pentru anul 2020. ”În baza prevederilor Legii 5/2019 a bugetului de stat pe 2020, (…) suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2020 se repartizează în mod egal județelor, în sumă de 27.316.000 lei, reprezentând fond la dispoziția CJ.

În cadrul fiecărui județ, fondul la dispoziția CJ se repartizează integral în 2020 comunelor, orașelor și municipiilor, prin hotărârea CJ, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale ale UAT-urilor, la o poziție de venituri distinctă”, se arată în referatul de aprobare atașat proiectului de hotărâre.

PSD a încercat să blocheze bugetul, dar nu a reușit

Consilierii județeni au primit în timpul ședinței tabelul cu repartizarea sumelor, iar Cornelius Roșiianu a cerut amânarea supunerii la vot, ”pentru studiere”. Propunerea PSD a fost respinsă, iar banii s-au repartizat potrivit tabelului publicat.

”Când am f­ăcut propunerile pentru împăr­țirea acestor 27 de milioane am ținut cont de faptul că, față de 2019, veniturile la comune au scăzut și au crescut la orașe. Singurul oraș care ia bani mai puțini decât anul trecut din impozitul pe venit și rambursări de TVA este Bragadiru. Celelalte orașe au venituri mai mari decât anul trecut, și ­într-un fel este normal să fie așa, pentru că a crescut cota de la 58 la 63%.

De exemplu, Popești-Leordeni și Otopeni, față de anul trecut, le-au crescut veniturile. Iar la comune, de exemplu la Berceni, au crescut veniturile față de anul trecut. Dar sunt localități, precum Găneasa, unde scade venitul cu 40% de la un an la altul. 27 de milioane de lei este jumătate din suma cu care scade bugetul comunelor, de la 450 de milioane la 400 de milioane de lei (32 de bugete). De aceea apar unele localități cu zero lei. Dar, nu există nici o localitate, din ce știu eu, care a avut reducere de buget față de anul trecut, care să nu primească măcar 500.000 lei”, a explicat Marian Petrache. actualitatea de ilfov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.