SOCIAL

CJ Ilfov a lansat licitaţia pentru studiul de fezabilitate al parcului ştiinţific de la Măgurele

Consiliul Judeţean (CJ) Ilfov a lansat miercuri, 23 noiembrie, licitaţia pentru studiul de fezabilitate al Parcului Ştiinţific şi Tehnologic de la Măgurele.

 

 

La conferinţa de lansare a documentaţiei de achiziţie pentru elaborarea studiului de fezabilitate amintit au participat Marian Petrache – preşedinte CJ Ilfov,  Mircea Geoană – preşedinte Institutul Aspen România, Victor Nicolae Zamfir – directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Narcis Constantin – primarul oraşului Măgurele, invitaţi, reprezentanţi mass-media.

„Este un proiect extrem de important şi o şansă fenomenală de a face un salt de dezvoltare, iar o astfel de oportunitate nu apare decât o dată, de două ori pe secol”, a declarat pentru Actualitatea de Ilfov Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România. „Ceea ce face astăzi Consiliul Judeţean Ilfov prin organizarea dezbaterii cu privire la parcul tehnologic din jurul laserului de la Măgurele, ceea ce face şi Guvernul, dar şi noi, cei implicaţi în acest proiect este să contribum inclusiv cu metode noi de guvernanţă. Şi aceasta pentru că problema României – şi nu este o excepţie proiectul de la Măgurele – este că între ambiţie şi realizare, între vis şi realitate există o foarte mare diferenţă şi aceasta este făcută de calitatea guvernanţei, a capacităţii de a pune, resurse, proiecte şi instituţii împreună”, a mai adăugat Mircea Geoană.

Potrivit directorului IFIN-HH, Victor Nicolae Zamfir, implementarea proiectului a început în 2013, acesta fiind programat să fie operaţional în 2019. „Ne aflăm la mijlocul acestei perioade şi din punctul de vedere al timpului dar şi al implementării propriu-zise. Din punct de vedere fizic, prima clădire este gata, am început instalarea echipamentelor, atât laserii de mare putere cât şi sistemul gamma şi partea de aranjament experimental.

Centrul de la Măgurele va fi unul european de cercetări, nu va fi folosit doar de noi, românii. Interesul comunităţii ştiinţifice europene şi mondiale este unul mare, de aceea şi din delegaţia preşedintelui François Hollande, care ne-a vizitat nu demult au făcut parte oameni de ştiinţă care au avut interesul să vadă acest centru. În urma întâlnirii din septembrie a fost semnat şi un acord de parteneriat în baza căruia specialiştii noştri merg şi lucrează în laboratoarele franceze, iar specialiştii francezi vin în România şi ne ajută la implementarea proiectului”, a mai precizat Victor Nicolae Zamfir.

 

 

Marian Petrache: Nu cred că România se mai poate întâlni cu o asemenea oportunitate în viitorul apropiat

 

„Studiul de fezabilitate pentru care a fost lansată astăzi licitaţia ne va indica toate elementele pentru a face transferul de la cercetarea pură la cercetarea aplicată şi dezvoltarea tehnologică în interesul oamenilor”, a declarat, la finalul conferinţei, preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache.

„Consiliul Judeţean va crea condiţiile firmelor care vor să dezvolte cercetarea la nivelul acestei locaţii în beneficii practice. Astfel, creând condiţii pentru firme să se dezvolte aici, să ţină legătura în permanenţă cu cercetătorii de la institut, vom aduce, implicit, plusvaloare pentru viaţa noastră.

Cele două mari proiecte pe care CJ Ilfov le are în atenţie, PMUD şi parcul de la Măgurele, sunt într-un fel legate, pentru că nu putem să vorbim de o dezvoltare  a tot ceea ce se întâmplă la Măgurele, dacă nu avem şi o conectivitate cu lumea. Trebuie să facem legătura între aeroport şi Măgurele, între Gara de Nord şi Măgurele, între Bucureşti şi Măgurele. Iar eu sper că cele două proiecte – cel de mobilitate urbană, care se ridică undeva la peste 7 miliarde euro în 15 ani şi parcul de la Măgurele – să se dezvolte concomitent şi să aducă beneficiile pe care le aşteptăm.

După cum am mai afirmat, nu cred că România se mai poate întâlni cu o asemenea oportunitate în viitorul apropiat.

Pentru judeţul Ilfov, acest proiect va însemna crearea unui număr foarte mare de locuri de muncă, va însemna pentru oamenii angajaţi în acest proiect venituri pe măsura a ceea ce se face acolo şi va însemna creşterea calităţii vieţii”, a subliniat preşedintele CJ Ilfov.

 

 

Narcis Constantin: Este emoţionant să răspundem la o asemenea provocare

 

„Este un moment istoric pentru oraşul Măgurele, dar, având în vedere valoarea proiectului, pot spune că este un moment istoric pentru România”, a spus, la rândul său, primarul oraşului Măgurele, Narcis Constantin. „Dezvoltarea pe care o aşteptam a început uşor-uşor să apară şi, pe lângă locurile de muncă care vor fi create odată cu implementarea acestui proiect, va fi creat un mediu  propice dezvoltării de înalt nivel şi cred că oamenii care vor lucra acolo vor contribui la ridicarea nivelului social. Sunt convins că din acest moment Măgurele va fi un altfel de oraş, nu doar unul dintre cele mai importante din România, ci şi la nivel mondial. Acolo avem, practic, cel mai mare laser din lume, şi trebuie să mulţumim oamenilor de acolo, cu adevărat geniali pentru că datorită lor – ca, de altfel, şi domnului Nicolae Zamfir – a reuşit oraşul Măgurele să iasă din anonimat.

Sper ca şi noi, ca administraţie locală, să ne ridicăm la nivelul investiţiei pe care oamenii de ştiinţă au adus-o acolo, să încercăm din punct de vedere administrativ, urbanistic, al transportului să gestionăm cu succes această oportunitate extrem de favorabilă pentru micul şi cochetul orăşel Măgurele.

Ca primar, aş spune că este emoţionant să răspundem la o asemenea provocare, pe care trebuie, spuneam, să o gestionăm corespunzător, raţional şi să lăsăm ceva copiilor noştri, generaţiilor viitoare.

Ca om, sunt mândru că m-am născut în Măgurele, sunt mândru că se întâmplă la noi aşa ceva şi sunt recunoscător pentru faptul că un astfel de moment are loc în mandatul meu ca primar al acestei localităţi”, a mai adăugat edilul oraşului Măgurele, Narcis Constantin.

Cristina Bobe

 

img_5139  img_5141 img_5142 img_5143

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.