ADMINISTRATIE

CJ Ilfov a aprobat Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal

Consiliul Județean (CJ) Ilfov a aprobat Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal cu elemente de PUZ  – Dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare pentru localitățile Afumați, Balotești, Bragadiru, Brănești, Cernica, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Cornetu, Dobroești, Domnești, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Măgurele, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Periș, Petrăchioaia și Tunari.

 

 

„Vecinătatea imediată a Bucureştiului ca principală metropolă naţională reprezintă pentru judeţul Ilfov o oportunitate de dezvoltare aparte a serviciilor economice şi sociale în special a celor comerciale, de transport, a serviciilor conexe activităţilor turistice”, a declarat, referitor la acest subiect, preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache. „Aspectul vecinătății capitalei este unul dintre principalii factori avuți în vedere pentru elaborarea unor strategii de dezvoltare concertate și integrate cu cele ale Bucureștiului. Strategia de dezvoltare urbană, ca rezultat al procesului de planificare strategică, va formula o serie de politici publice detaliate în programe și proiecte ce vor fi puse în aplicare prin diferite instrumente de implementare”, a subliniat acesta.

Planul urmărește fundamentarea tehnică urbanistică și crearea cadrului legislativ pentru autorizarea proiectului care se desfășoară pe teritoriul administrativ al celor 24 de localități. Sectorul edilitar – alimentare cu apă – canalizare pentru cele 24 de unități administrativ-teritoriale – va fi organizat în mai multe subzone.

Zona de Nord va fi formată din teritoriile administrative ale comunelor Periș, Balotești. Grădiștea, Moara Vlăsiei, Ciolpani și Gruiu, Zona de Centru va cuprinde comunele Ciorogârla, Domnești, Clinceni, Cornetu, Jilava și orașele Bragadiru și Măgurele, iar Zona de Vest – comunele Cernica, Dobroești, Glina, Brănești și orașul Pantelimon.

Documentația își propune, de asemenea, reglementarea modului de construire a obiectivelor, venind cu un Regulament Local de Urbanism, deoarece este vorba fie de extinderi ale obiectivelor în cadrul aceluiași amplasament sau în sfera acestuia, fie sunt propuse noi amplasamente, în intravilanul sau în extravilanul localităților, conform documentațiilor aprobate în Planul Urbanistic General (PUG). Planul aprobat are rol director și se realizează în vederea soluționării unor probleme specifice ale unor teritorii.

„După parcurgerea etapei de diagnostic, bazată pe analiza elementelor care conditionează dezvoltarea Judeţului Ilfov, s-a conturat o viziune globală şi coerentă asupra structurii şi folosirii teritoriului studiat.

Astfel, «Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean» constituie prin demersul său conceptual, un bun prilej pentru înţelegerea corespunzatoare a problemelor existente şi de evaluare a impactului produs de reforma economică şi procesul de implementare a economiei de piaţă asupra principalelor domenii specifice amenajării teritoriului”, a mai spus preşedintele CJ Ilfov.

În ce priveşte finanţarea lucrărilor din cadrul Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal, aceasta se va realiza din fonduri europene. Judeţul Ilfov poate atrage 250 milioane de euro din cele două miliarde de euro aferente țării noastre din exercițiul bugetar european 2014 – 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.