SĂNĂTATE

CAS Ilfov: Schimbarea medicului de familie

Te muţi în alt oraş, în alt cartier sau pur şi simplu te nemulţumeşte ceva în relaţia cu medicul tău de familie. Ţi-ai propus să-l schimbi, dar ai vrea să ştii cât este de complicată procedura. Nu te îngrijora, avem o veste bună: schimbarea medicului de familie presupune o procedură simplă, fără prea multă birocraţie.

 

retete

Schimbarea medicului de familie este un drept al dumneavoastră. Însă pentru a vă înscrie pe listele altui medic de familie, trebuie să respectaţi câţiva paşi.

Indiferent de motivele care stau la baza deciziei tale, este important să ştii că orice asigurat din sistemul naţional de sănătate are dreptul să îşi schimbe medicul de familie. Iată ce paşi trebuie să urmezi dacă eşti în această situaţie.

În primă instanţă, aveţi nevoie de acordul scris al noului medic de familie. Cu această hârtie vă prezentaţi la vechiul medic de familie pentru a vă scoate din evidenţă. Ulterior, fişa dvs. medicală va fi transmisă noului medic. Acest lucru se poate face fie prin intermediul dvs., fie prin poştă. La noul medic trebuie să vă prezentaţi cu dovada de asigurat, care poate fi adeverinţa de salariat, talonul de pensie etc. Puteţi fi luată în evidenţă şi pe baza fişei medicale. Până în momentul în care înscrierea dvs. este validată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor trece una-două luni. În plus, timp de şase luni nu veţi avea dreptul să schimbaţi din nou medicul de familie.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) a judeţului Ilfov, persoanele cu asigurare de sănătate îşi pot schimba medicul de familie numai după au trecut cel puţin 6 luni (exceptând  persoanele care îşi mută reşedinţa dintr-un judeţ  în alt judeţ) de la data la care s-au înscris pe lista acestuia.

Procedura este relativ simplă şi nu îţi provoacă prea multă bătaie de cap. Asiguratul trebuie să adreseze o cerere medicului pe lista căruia vor să se înscrie, în care să specifice numele medicului actual.

După ce a înregistrat cererea, medicul de familie primitor trebuie să anunţe, în maximum 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat pacientul, precum şi casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale.

Medicul de familie de la care a plecat pacientul îi va trimite noului medic de familie, prin poştă, fişa medicală a pacientului. E bine de ştiut că o copie a acestei fişe va fi păstrată de cabinetul medical de la care pleacă asiguratul, cel puţin un an de la data plecării.

De asemenea, este important de precizat şi că pacientul trebuie să prezinte noului medic de familie documentele care să îi ateste calitatea de asigurat. Aceste documente diferă în funcţie de calitatea asiguratului: salariat, PFA, pensionar, student sau şomer.
Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Ilfov  precizează că medicul de familie are obligaţia să respecte dreptul asiguratului de a-şi schimba medicul de familie după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

În situatia în care nu se respectă această obligaţie, la sesizarea asiguratului, casa de asigurări de sănătate va efectua actualizarea listei medicului de familie de la care asiguratul doreşte să plece, prin eliminarea asiguratului de pe listă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.