SĂNĂTATE

Când ai nevoie de o investigație Doppler?

Dureri la nivelul pieptului, picioare umflate, vase de sânge sparte, dureri la nivelul membrelor inferioare, oare de la ce să fie? Cel mai adesea această întrebare apare la semnalul de durere dat de organism la nivelul picioarelor, însă fluxul sanguin generează probleme acolo unde identifică sănătatea precară a vaselor de sânge. Cum de starea venelor și arterelor depinde sănătatea multor organe care pot suferi dacă nu sunt irigate corect sau suficient, testul Doppler este o investigație absolut necesară pentru menținerea sănătății.

Dr. Ștefan Marinescu, medic cu specializare in Ecografie Doppler la Clinica Belle Vie Medical vă spune tot ce trebuie să știți despre aceasta.

 

Belle Vie Medical

 

Investigația Doppler este un tribut adus domeniului medical, o procedură non-invazivă ce permite analiza în profunzime a țesuturilor, observând fluxul de lichid existent: sânge, urină, secreții etc. Doppler se recomandă pentru persoanele care au varice, se confruntă cu amorțeala membrelor, simt furnicături, dureri musculare în timpul mersului sau celor care identifică umflarea sau înroșirea membrelor inferioare și superioare. Dacă există cel puţin doi dintre factorii de risc cardiovascular – colesterol crescut, diabet, hipertensiune arterială sau tabagism – examenul trebuie făcut periodic, pentru a vedea dacă există o micşorare sau o lărgire a vaselor de sânge.

 

În ce zone se poate face această investigaţie?

  • Inima: Medicul specialist poate expune unui examen sistemul cardiac, unde prin investigația Doppler va identifica patologia cardiaca si il va ajuta la ajustarea tratamentului.
  • Varicele, trombozele venoase si chistele articulare pot avea ca punct de plecare investigația cu metoda Doppler, astfel încât medicul va analiza viteza de circulație a sângelui la nivelul membrelor inferioare. O proastă circulație a sângelui dăunează întregului corp, din picioare până în cap, deoarece circulația oxigenului prin sânge către creier este îngreunată.
  • La nivelul abdomenului, pentru detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau o îngustare a acesteia.
  • La nivelul membrelor superioare, pentru a descoperi dacă suferi de flebită.
  • În zona gâtului, pentru a vizualiza micşorarea arterelor cauzată de plăci de aterom (grăsime), care pot genera accidente vasculare cerebrale si care releva starea arterelor din tot corpul.

 

„Investigația Doppler măsoară prin tehnica ultrasunetelor viteza circulației fluidelor corporale.

Este o metodă non-invazivă, nu doare, durează aproximativ 30 minute(dar poate dura si mai mult in functie de patologie) iar pacientul poate pleca pe picioare acasă, pentru că nu necesită anestezie. În plus, nu emană radiații, iar procedura este cât se poate de simpla: cu ajutorul unei sonde așezate pe piele, se execută mișcări pentru analiza vitezei fluidelor, gorsimea placilor de ATEROM, structura lor(relevanta pentru riscul de embolie si AVC) al cărui raport îl putem observa pe un monitor,” explică dr. Ștefan Marinescu, Clinica Belle Vie Medical

 

 

 

 

Ce presupune această investigație?

 

Sonda este conectată cu un fir la aparatul care procesează ultrasunetele primite și le raportează pe un ecran sub formă de vibrații. Pulsațiile emise de piele sunt preluate și analizate în profunzimea țesutului din care fac parte, întorcându-se ca niște ecouri. Sonda este plimbată pe suprafața de interes pentru a se obține imagini cât mai clare și pentru a evidenția cât mai precis vasele de sânge.

 

Cine decide când e nevoie de o astfel de investigație?

 

Acest test este prescris în speță de medici cardiologi, internisti și neurologi, însă recomandarea poate veni și din partea medicului oftalmolog, endocrinolog sau reumatolog. Desigur, pacientul poate cere o astfel de investigație – nu are contraindicații sau efecte secundare. Rezultatul acestei investigații poate da verdictul în cazul tratamentului unui pacient, care poate fi medicamentos sau chirurgical.

 

Un alt aspect important demn de precizat este că dacă ar fi să expunem întreg corpul unui astfel de examen, cel mai probabil ar dura doua zile. De obicei, recomandarea realizării unui astfel de test vine din partea medicului, pe un segment de corp vizat. Însă avantajul primordial al ecografiei Doppler constă în uşurinţa de a determina cauzele afecţiunilor chiar şi în cazul bebeluşilor, doarece testarea nu presupune radierea organismului şi nu conferă nicio stare de disconfort.

 

Clinica Belle Vie Medical reuneşte specializări precum Cardiologie, Medicină Internă, Dermatologie, Ecografie, Ginecologie, Medicina muncii, ORL, Oftalmologie, Ortopedie, Recuperare Medicală, efectuând şi analize medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.