CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV

BUGETUL PE 2017, O COLECŢIE DE ILUZII PERICULOASE, FĂRĂ FUNDAMENT ECONOMIC

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a făcut o analiză asupra bugetului 2017.

UN BUGET CONSTRUIT PE DATE MANIPULATE, FALSE, NEREALISTE. DIN PĂCATE, PROFESIONIŞTII DIN COMISIA NAŢIONALĂ DE PROGNOZĂ AU GIRAT ACESTE CIFRE:
– O creştere economică de 5,2%, mai mare cu aproape 1 pp. faţă de toate estimările; Ieri, Comisia Europeană a infirmat această prognoză, aşa cum o făcuse şi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, dar şi însăşi Comisia Naţională de Prognoză în toamna anului 2015; Prognozele oscilează între 3,7% şi 4,4%. Greu de crezut că vom avea şi o creştere de 4,4%, pentru că bugetul Guvernului Grindeanu atacă exact motoarele de creştere: investiţiile publice, investiţiile private şi exporturile.
– Un PIB nominal care se prognozează că va creşte de la 758 Mld. la 815,2 Mld lei;
– Un buget care reporneşte inflaţia şi va diminua din puterea de cumpărare a populaţiei. Ce folos că leafa sau pensia au crescut puţin, dacă preţurile cresc şi ele!
– Depăşirea ţintelor de deficit este iminentă! Deficitul calculat pe metodologia Uniunii Europene (ESA) ne va crea probleme uriaşe pe anii următori.
– Toţi românii trebuie să ştie că anual plătim aproape 10 Mld lei dobânzi pentru datoria publică – adică mai mult decât alocările pentru Ministerul Educaţiei!
– Un buget fără viziune. O manieră pur contabilă: luăm de colo şi dăm dincolo! Nu are o filosofie: ce facem cu România? Ce sectoare economice dezvoltăm!? Rămânem în continuare ruda săracă din UE? Cum putem creşte productivitatea muncii şi, evident salariile, ca să avem o ţară ca afară!? Sunt întrebări la care bugetul PSD nici măcar nu-şi propune să dea răspuns.

UN BUGET PREGĂTIT ŞI PREMEDITAT – SCOPUL – FOLOSIREA DISCREŢIONARĂ A BANILOR PUBLICI, ÎN SCOP POLITIC, DE PARTID:
Premeditarea unei construcţii bugetare NETRANSPARENTE!
– OUG nr. 6/2017 – transformă Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi face din Min. Dezvoltării un super-minister – căruia i se acordă dreptul de a utiliza credite de angajament în valoare de 30 Miliarde lei, adică peste 3,68% din PIB.
– Apoi a venit OUG nr. 9/2017 – care suspendă cele mai importante prevederi ale Legii finanţelor publice (Legea nr. 500/2002) – mai precis suspendă obligaţia respectării limitelor creditelor de angajament şi suspendă restricţia schimbării destinaţie banilor. Mai mult, această ordonanţă împiedică orice formă de transparenţă în execuţia bugetară a creditelor de angajament şi elimină răspunderea penală dacă cineva îşi va bate joc de banii publici.

Probleme mari pe partea de venituri!
– Supraestimarea veniturilor bugetare, ca pondere în PIB la peste 31,2%, în condiţiile unei noi relaxări fiscale implementate de la 1 ianuarie (TVA mai mic cu 1 pp., accize mai mici la carburanţi – minus supracciza 70 euro la tonă, eliminarea taxei „pe stâlp”);
– Supraestimarea veniturilor din impozitul pe profit (+10,13%) sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor (creştere cu peste 60,7%).
– Supraevaluarea încasărilor din TVA – anticipează o creştere cu 4,77% în condiţiile unui TVA mai mic şi în condiţiile în care efectele relaxării (efecte de runda a II-a) nu au apărut nici măcar în anul 2016, când TVA a scăzut cu 4 pp. Guvernul Grindeanu se contrazice, deoarece recunoaşte că în anul 2017, consumul se va tempera … deci de unde mai multe venituri din TVA?
– Un buget umflat cu 20 Mld. lei din fonduri europene care ar trebui să fie decontate în anul 2017, deşi toată lumea ştie că autorităţile de management nu sunt acreditate încă şi că nu s-au lansat liniile de finanţare pe toate programele operaţionale. Nu trebuie să uităm faptul că PSD – 4 ani la guvernare cu V. V. Ponta, nu a demarat nici un proiect major din fonduri europene.

Probleme enorme pe partea de cheltuieli
– Cheltuielile cresc cu 15,50% faţă de anul 2016;
– Chiar dacă avem cheltuieli mai mari cu peste 15,5%, educaţia şi sănătatea sunt pe ultimul loc în priorităţile Guvernului;
– La capitolul cheltuieli de personal, nu sunt prevăzute resurse pentru o nouă lege a salarizării unitare în sistemul public;
– Mai mulţi ordonatori de credit, chiar au spus cu subiect şi predicat, faptul că nu au asigurate resursele pentru plata salariilor pentru tot anul 2017!
– Cele mai multe dintre promisiunile PSD din campanie sunt transferate pe umerii bugetelor locale: majorări salariale (educaţie, sănătate, funcţionari din administraţia publică). Guvernul Grindeanu a transferat povara cheltuielilor către administraţiile locale.
– Nici o speranţă că vom avea concretizate investiţii publice mari în anul 2017! Ministrul transporturilor a fost cel mai sincer. Încă de la învestitură – a spus cu subiect şi predicat că nu speră la vreun Km de autostradă în anul 2017!

Riscuri determinate de acest buget
Supraestimarea veniturilor
– Va transfera toată povara promisiunilor pe spinarea mediul de afaceri, a întreprinzătorilor mici şi mijlocii. Pe IMM-uri le aşteaptă vremuri extrem de grele! Ca să încaseze mai mult la buget, autorităţile de control vor presa la maximum mediul de afaceri!
– Riscuri ca în a doua parte a anului Guvernul să recurgă la diverse tertipuri pentru a introduce noi impozite/taxe, mai la vedere sau mai ascunse.

Supraestimarea cheltuielilor
– Va aduce în sapă de lemn mare parte dintre administraţiile locale. Acestea vor trebui să acopere din resursele proprii şi din mărunţişul primit de la Guvern cheltuielile cu salariile, funcţionarea serviciilor publice locale, renovările şcolilor care nu au autorizaţii etc.
– Angajarea de cheltuieli în anul 2017 (credite de angajament) va transfera povara financiară pe anii următori! Cine le va plăti? Nu tot noi?
– Nu este un dezastru să ai deficit bugetar, dacă te împrumuţi să investeşti, iar investiţia începe să producă la rândul ei! Deci, întrebarea cheie este – ce face Guvernul Grindeanu cu deficitul? Din păcate, deficitul pe care îl va crea Guvernul Grindeanu nu este generat de investiţii generatoare de noi locuri de muncă! Este un deficit care va crea bucurie socială pe termen scurt şi multă tristeţe pe termen lung.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.