POLITIC

”Am planuri mari pentru acest mandat!” – deputatul PNL de Ilfov, Mihai Culeafă

Deputatul PNL de Ilfov, Mihai Culeafă, și-a prezentat, duminică, 10 iulie, bilanțul celor șase luni de mandat.

”În luna decembrie 2016 am fost ales în Circumscripția electorală nr. 25 pentru primul mandat de deputat în Parlamentul României. Mulțumesc cetățenilor din județul Ilfov care mi-au acordat această încredere.

Depunerea jurământului în Parlamentul României a fost un moment unic și emoționant, acesta a fost începutul unei etape importante din cariera mea de om politic, dar și legământul meu față de țară și față de cei care m-au ales.

Am optat sa fac pate din Comisia de Politica Externa și în prima ședință am fost ales în functia de secretar al acestei comisii.

În primele șase luni din mandat am avut mai multe acțiuni și inițiative legislative.

În cadrul comisiei, am audiat și avizat propunerele de ambasadori, reprezentanți diplomatici ai României cât și propunerile de ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Grindeanu, respectiv Tudose.

Pe agenda comisiei se află în fiecare săptămână proiecte importante, care vizează relațiile internaționale ale României, printre cele mai semnificative fiind cele privitoare la regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, respectiv ratificarea tratatelor internaționale semnate de țara noastră.

Împreuna cu colegii mei parlamentari de Ilfov, Nicoleta Pauliuc și Daniel Gheorghe, am propus urmatoarele amendamente la legea Bugetului de Stat pe anul 2017:

– Înființarea unei linii preorășenești care să deservească orașul Pantelimon;

– Pasaj suprateran pe DJ 602 Centura București Domnești;

– Construirea sectorului cuprins între DN 7 – DN 1A (Pasajul din zona localității Mogoșoaia);

– Modernizarea Centurii Rutiere a Municipiului București între A1 – DN 7 si DN 2 – A2;
– Largirea la 4 benzi a zonei de Sud;

Alături de colegii mei din parlament am inițiat următoarele propuneri legislative:

Prima dintre ele este o propunere legislativa pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. În acest proiect de lege se prevede ca veniturile din pensii să fie scoase din categoria veniturilor supuse impozitarii. Aceasta măsură se bazează pe mai multe principii, cum ar fi egalitatea de tratament între toți contribuabilii și fiscalizarea muncii în perioada activă. În plus față de beneficiile sociale evidente, această măsură nici nu afectează în mod semnificativ bugetul de stat, dat fiind că volumul încasărilor de la acest capitol de venituri la bugetul de stat este unul relativ mic.

A doua inițiativă legislativă prevede abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 13/2017. Publicarea în Monitorul Oficial a O.U.G. 13 pe 1 februarie a stârnit un val de nemulțumire din partea societății românești. Atacul fără precedent la valorile statului de drept precum independența justiției și responsabilitatea celor aflati în funcții de conducere a îngrijorat în egală măsura societatea civila din Romania, dar și instituțiile europene.

A treia inițiativă legislativă privind modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr.215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Este absolut necesară revenirea la sistemul alegerii primarului în două tururi de scrutin, soluție legislativă și tehnică ce asigură un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasă, dar și o corectitudine mai mare în desemnarea gospodarului comunității.

A patra propunere legislativă privind transpunerea Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului, din 12 iulie 2016 privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționarii pieței interne, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.L193/1, din data de 19 iulie 2016.

Cea de-a cincea propunere legislativă se referă la completarea Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor. În România întâlnim multe drumuri internaționale și drumuri naționale care sunt traversate de linii de cale ferată și care nu sunt prevăzute cu bariere sau semibariere, ci numai cu avertizare sonoră și luminoasă. În aceste condiții zeci de șoferi își riscă viața fără să știe de unde ar apărea trenul.

În perioada 29-30 martie am avut onoarea de a participa la Congresul PPE din Malta.
În cadrul Congresului s-a discutat despre adoptarea unor documente ce vizează poziâia PPE cu privire la viitorul Europei, cu accent pe politica externă și de securitate, precum și pe realitățile economice și digitale. De asemenea, au fost prezentate și 17 rezoluții, pe teme precum antreprenoriatul inovativ, agricultură și locuri de muncă în mediul rural, politica comercială a Europei. Au fost prezenți peste 1500 de participanți din peste 40 de țări, partidul gazda fiind “Partit Nazzjonalista” care este condus de Simion Busuttil, deputat în Parlamentul Maltei, liderul opoziției, fost eurodeputat.

În luna mai, am fost invitat de către reprezentanții Consiliului Județean Ilfov să particip la o ședință comună cu reprezentanții autorităților publice și ai mediului de afaceri din Imathia (Grecia), în care s-a discutat despre stabilitatea direcțiilor de dezvoltare a unor proiecte viitoare precum: Cooperare între instituțiile publice în vederea dezvoltării relațiilor economice între cele două regiuni (agricultura, IMM, turism); Proiecte culturale; Schimb de bune practici în sectorul public.

În perioada 22.05 – 28.05 2017, am facut parte din delegația Consiliului Județean Ilfov condusa de președintele Marian Petrache care s-a deplasat în Republica Elenă cu scopul de a iniția un program de schimb de bune practici între instituții specializate în domeniul transferului tehnologic, administrației publice și gestionării afacerilor din țară între regiunea Macedonia Centrală și unele similare din jud/ Ilfov. În această delegație președintele CJI, Marian Petrache și viceguvernatorul Unității Regionale Imathia, Kostas Kalaitzidis, au semnat Protocolul de colaborare și înfrățire a celor două regiuni. Documentul va favoriza cetățenii ambelor părți în condițiile relațiilor foarte bune, existente între Grecia și România.

De asemenea, conducerea Consiliului Județean Ilfov a fost gazda vizitei unei delegatii oficiale condusă de Excelența sa Ma Li, Viceguvernatorul Regiunii Autonome Ningxia Hui (China) unde am fost invitat. La această întrunire s-au abordat problematici de interes comun referitoare la stabilirea și dezvoltarea relației de înfrățire și cooperare între cele două regiuni. Tot în cadrul acestei întruniri s-a agreat crearea unei platforme de comunicare între reprezentanții mediului de afaceri din jud. Ilfov și cei ai regiunii Ninxia Hui. De asemenea se vor constitui grupuri de lucru pentru a identifica domeniile similare de interes, cu precădere în industria farmaceutică, industria chimică și agricultură. Întâlnirea a fost una benefică pentru consolidarea relațiilor bilaterale iî scopul dezvoltării comune.

Asa cum am promis în campania electorală, prin inițiativele mele legislative pe care le voi avea și prin activitatea în cadrul grupului parlamentar, voi încerca pe cât posibil să dezvolt județul Ilfov și să îl fac să ajungă la nivel european.

Voi lupta ca legea să se respecte și nimeni să nu fie mai presus de lege. Voi continua să propun și să promovez legi care să contribuie la îmbunătațirea vieții cetățenilor. Voi fi receptiv la nevoile dumneavoastră și voi acționa prompt pentru a le găsi soluții optime. Consider că rolul meu este în primul rand de apărător al cetățenilor în fața abuzurilor și a nedreptăților autorităților. Întâlnirile cu dumneavoastră sunt deosebit de importante pentru mine pentru că îmi oferă pilejul de a cunoaște în mod direct problemele cu care vă confruntați și pe care eu, în calitatea pe care o am, încerc să le rezolv.

Am planuri mari pentru acest mandat! Cu muncă și perseverență am convingerea că voi reuși!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.