DIVERSE ECONOMIC

15.000 de euro de la stat pentru o casă îmbunătăţită energetic


Cei care doresc să-şi îmbunătăţească locuinţele din punct de vedere energetic ar putea primi gratis până la 15.000 de euro din partea statului, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul „Casa Eficientă Energetic” ar putea demara, pentru prima dată, în decursul acestui an, potrivit unei declaraţii a ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Prin intermediul acestui program, AFM ar putea finanţa cu până la 15.000 de euro o locuinţă, scrie avocatnet.ro. “Avem un buget total de 429 de milioane de lei şi ne-am programat să avem între 6000 şi 8000 de beneficiari”, a precizat ministrul Mediului.

Bani pentru încălzirea, iluminatul ecologic și izolația termică a casei

Programul „Casa Eficientă Energetic” ar urma să finanţeze sisteme de încălzire, iluminat ecologic şi sisteme de izolaţie termică. Mai mult, programul s-ar putea adapta la ceea ce îi lipseşte fiecăruia: cei care vor să îşi eficientizeze energetic locuinţele vor putea cumpăra fie doar o categorie de sisteme, fie toate tipurile de tehnologii enumerate anterior. Aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru achiziţionarea de centrale pe peleţi, ferestre izolante, leduri sau panouri solare.

Proiectul vizează şi instituțiile de stat

Programul nu se adresează numai persoanelor fizice. Instituţiile publice ar putea accesa şi ele fonduri pentru achiziţionarea de echipamente eficiente energetic. Pentru acestea, bugetul va fi separat şi este calculat la 384 de milioane de lei. Programul prin care cetăţenii vor putea beneficia de un ajutor de la stat de până la 15.000 euro pe locuinţă pentru a creşte eficienţa energetică a imobilului este în stadiul de pregătire.

Acesta este un proiect prioritar, prevăzut în proiectul de buget pe anul 2020 al Administraţiei Fondului pentru Mediu, sub denumirea ”Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale” sau ”Casa Eficientă Energetic”. Urmează să fie finalizate ghidurile de finanţare, iar apoi va fi stabilit un calendar de aplicare a programului. După aceste etape, programul „Casa Eficientă Energetic” va demara, după cum ne-au spus reprezentanţii Ministerului Mediului.

„Casa Verde” a avut probleme

În trecut s-au mai desfăşurat programe similare. Unul dintre acestea s-a desfăşurat inclusiv în 2019 şi s-a numit „Casa Verde”. Prin intermediul acestuia, statul român finanţa instalarea de sisteme fotovoltaice, pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice. Un altul, numit „Casa Verde Plus”, viza achiziţionarea materialelor izolatoare organic-naturale, pentru a reduce consumul energetic al clădirilor. Românii s-au înghesuit la aceste programe, interesul oamenilor fiind uriaș. Plafoanele au fost epuizate rapid, dar au apărut probleme legate de capacitatea instituțiilor de stat de a administra sistemul. Au fost controverse mari, programele au fost amânate, blocate temporar și s-a ajuns chiar la plângeri la DNA pentru fraude.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.